Четвъртък,

Проговори участник в записания от Василев разговор. Има ли скандал

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1854
Проговори участник в записания от Василев разговор. Има ли скандал
A
A
A

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Явор божанков разкри тази сутрин пред бТВ, че не се притеснява и срамува от това, че е бил част от определяния като "скандален" запис на Радостин Василев от среща на ръководството на ПП-ДБ.

„Всяка една дума, която съм казал в записа, пуснат от Василев, мога да я кажа и съм я казвал публично. А аз казах на това заседание, че ако вкараме България в Шенген и еврозоната, реформираме съдебната система, съм готов да платя всяка цена и няма твърде висока цена за такъв успех“, каза Божанков пред бТВ.

Той заяви относно над четиричасовия запис, че няма нищо „скандално в това да въведеш европейска практика за отнемане на имунитета и няма нищо скандално в това, че едни хора разговарят по Zoom онлайн и нищо конспиративно в цялата работа.“

„Тук не говорим за държавния бюджет, за Плана за възстановяване, говорим за геостратегическата роля на България в тази ситуация. Няма нищо скандално. От всички 50 души, които се изказаха, се казва едно – има риск тази партия да спре да съществува. Никой не казва: „Хора, ще спечелим от такова правителство“, смята Божанков.

Според Божанков важността на реформирана съдебна реформа вчера е станала факт с „първата голяма стъпка“.

„Когато Мария Габриел поиска оставката на Гешев, това отключи процеси, които не е имало от 30 години“, смята депутатът.

Според него с ГЕРБ не става дума за доверие. „Някой вярва ли, че Борисов гласува за тази съдебна реформа, защото е прегърнал идеята? Не, просто такива са условията, отключи се война на върха на съдебната система. И ако някога тя е носела комфорт на ГЕРБ, сега не. Това е моментът, в който да реформираме съдебната система. С кого – не може с „Възраждане“, не може с ДПС, може с ГЕРБ. Ако го направим – плащаме висока цена, защото го правим с ГЕРБ. Ако не – нямаме съдебна реформа“, обясни още Божанков.

Той коментира и втория мандат. Единственият начин България да продължи по европейския си път е да направим правителство с втория мандат. Единствената подкрепа, която можем да намерим за този мандат, дали ни харесва, или не, е на ГЕРБ. Тя не може да е на БСП, защото те казват че Русия е приятелска държава, не може да е на „Възраждане“, които искат да ни извадят от Европейския съюз. Не може да е на ДПС, не може да е на списъка „Магнитски“, но ако не вземем това решение, оставаме в България в ръцете на президент, който казва: Русия ще спечели тази война“, каза Божанков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com