Профилактика в ГЕРБ. Кои са аутсайдерите

Бойко Борисов иска да влее свежа кръв в партията

Профилактика в ГЕРБ. Кои са аутсайдерите | StandartNews.com

Рокади в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, които да влеят свежа кръв в ръководството, се очакват на днешното партийно събрание.

То е насрочено с цел активът да направи анализ на парламентарните избори, да отчете работата на кабинета „Борисов" 3 и да очертае насоките за новата предизборна кампания въз основа на  успехите и грешките, пише Марица..

Веднага след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за сериозно проветряване на ръководството, недоволен от резултатите. Макар и да си остана водеща политическа сила, партията понесе чувствителни загуби ​-през 2017 г. ГЕРБ спечели 95 места в парламента, сега - едва 75.

 В голяма част от областните градове, считани години наред за „крепости” на ГЕРБ, има спад в доверието на хората към партията. Това отстъпление няма как да не предизвика чистка по върховете, особено като се има предвид, че в трите си кабинета Бойко Борисов смени 34-ма министри.

Със сигурност от Изпълнителната комисия излизат  Менда Стоянова и Красимир Велчев, също бивш депутат с дълъг стаж. И двамата са подали оставки с аргумент да отстъпят властовите си позиции на по-млади и креативни съмишленици. Менда Стоянова е родена през 1956 г., Красимир Велчев - през 1951-ва.

Сред спряганите имена на потенциални аутсайдери  са кметовете Йорданка Фандъкова на София и Димитър Николов на Бургас, където ГЕРБ също понесе удар. Но окончателната дума, както и за новата свежа кръв в ръководството, ще каже Бойко Борисов. 

Според устава на партията участниците в събранието също имат право да предлагат промени в състава на ИК.  Почти на сто процента е сигурно, че бившият кмет на Пловдив  и дългогодишен шеф на местната организация на ГЕРБ Иван Тотев няма да бъде лансиран от Борисов за член на Изпълнителната комисия.

През 2017 г. „синята крепост” избра в 44-тото НС петима депутати от ГЕРБ, този път ​- само трима, изравнявайки се с новобранеца "Има такъв народ",  въпреки че и на двата вота Бойко Борисов беше водач на листата под тепетата. 

Предполага се, че корекции ще има и в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ, след като по закон цялата процедура започва от нулата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай