Професори с искане към партиите за БГ позицията към Скопие

Искат полиците да се ангажират с отстояване на българската позиция

Професори с искане към партиите за БГ позицията към Скопие | StandartNews.com

Всички партии, участващи в изборите, да подкрепят специална декларация, че ще защитават българската позиция за Република Северна Македония, призовават група именити учени. Акад. Георги Марков, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Пламен Павлов, проф.Христо Проданов, проф. Христо Смоленов, проф. Трендафил Митев, доц. д-р Александър Гребенаров и доц. д-р Георги Николовизлязоха със специална позиция по темата

Ето какво гласи позицията и декларацията на българските учени:

България беше първата държава, която призна дипломатически новосъздадения правоприемник на Бившата Югославска Република Македония, днес Република Северна Македония. С това историческо действие България успя да предотврати разпокъсването на новата македонска държава и да я предпази от бушуващата тогава гражданска война в Югославия. Удивително е, че тази братска подкрепа изобщо не се споменава с признателност от казионните медии в днешната РСМ. Но това е най-малкият проблем в двустранните отношения.

       Онова, което буди справедливо негодувание сред българска общественост, е посегателството върху имена и събития от героичната ни история. Съкровени за нас българите духовни ценности биват присвоявани по болшевишки маниер. След това в Титоманския стил на бившата югономенклатура биват използвани срещу днешна България и срещу всички, които се гордеят с българския си произход.

     Това политическо двуличие не може да се толерира от привърженици на европейското обединение. Освен ако някой се опитва да подмени Европейския съюз със Съветския съюз от времето на Сталин и Коминтерна. Старите рефлекси на някои югоносталгични кръгове вредят на отношенията между Скопие и София. Ясно е, че подкрепата на Република България за началото на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония може да бъде дадена тогава и само тогава, когато са изпълнени предварителни условия, които следва да са консенсусно приети от политическите сили, които ще са част от 46-ото Народно събрание.

С оглед горното ние в качеството си на учени и общественици, ангажирани с темата, предлагаме тези партии да се присъединят към настоящата декларация, като по този начин заявят още преди изборния ден недвусмислено своята отговорност към общото ни минало с РСМ и добрата воля за избистряне на двустранните отношения в перспектива за общото европейско бъдеще.

Ние се обявяваме и ПРОТИВ ВЪНШНИЯ НАТИСК

върху суверенните  институции на българската държава!  Този натиск е в посока на прибързани решения и недалновидна политика в разрез с националните интереси на Република България.

Убедени сме, че политическите партии и държавните институции в Република България трябва да водят последователна и националноотговорна политика.

Ние предлагаме на всички, участващи в предизборната надпревара политически партии да подкрепят следната

ДЕКЛАРАЦИЯ

Като изтъкваме ключовото значение, което Република България придава на добросъседските отношения с Република Северна Македония

       Споделяме:

стремежа на българския народ да развива братски отношения с гражданите на Република Северна Македония в общоевропейски контекст,

усилията на Република България да изисква спазване на Копенхагенските критерии от всички страни, които желаят да започнат преговори за членство в ЕС,

загрижеността на широки слоеве от българската общественост, че в Република Северна Македония

все още се чува език на омразата, проповядват се неистини и се нарушават права на хора, които са имали доблестта да почитат своите български корени…  

Изразяваме решителна подкрепа за Декларацията на Народното събрание от ноември 2019 година. Тя е приета единодушно!

Приветстваме позицията, заета от българския президент в Брюксел, както и от служебното правителство през юни 2021 г.

Декларираме, че новият парламент на Република България и избраното от него правителство ще продължат в същия дух като зачитат волята на българския народ! Това е воля за достойнство в междудържавните отношения - всяко отклонение от нея би било равнозначно на национално предателство.

Ясно заявяваме, че подкрепата на Република България за начало на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония, може да се даде само при изпълнение на следните предварителни условия:

1. България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка.

2. Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 година.

3. Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017, че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България.

4. Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание.

5. Република Северна Македония да коригира  съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изискване е ядрото на Преамбюла и член 8, ал. 3 и член 11, ал. 6 от Договора за добросъседство.

6. Да се осъществи идентифициране и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, които насаждат омраза към България и българите.

7. Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония. Тази клауза да намери съответен израз в официалните документи на Европейския съюз.

      Ще работим за това бъдещото Народно събрание, сегашното и следващите го правителства да съблюдават  стриктно изпълнението на тези принципни условия за даване начало на преговорния процес с Република Северна Македония за членство в ЕС. За обществено-държавен мониторинг за спазването на поетите ангажименти след започване на преговорния процес. Убедени сме, че такава социално-кибернетична връзка може да осигури на двете приятелски държави свободата да развиват братски отношения между живеещите в тях свободни хора от проспериращия Европейски съюз.

Инициативен комитет:

Акад. Георги Марков

Проф. Казимир Попконстантинов

Проф. Пламен Павлов

Проф.Христо Проданов

Проф. Христо Смоленов

Проф. Трендафил Митев

Доц. д-р Александър Гребенаров

доц. д-р Георги Николов

София, 4 юли, 2021г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай