Проф. Константинов: Оставката на Първанов беше изненада

Проф. Константинов: Оставката на Първанов беше изненада | StandartNews.com

Георги Първанов ме изненада с оставката си. Това е рядко срещано явление, прецедент за български политик на високо ниво да действа по този начин. Това заяви проф. Михаил Константинов пред TV7. Той коментира изненадващото решение на лидера на АБВ.

Социолози и политолози също коментираха оставката на Първанов. „Аз съм сигурен, че Георги Първанов ще подаде оставка пред ръководството на АБВ. Съвсем друг въпрос е дали тази оставка ще бъде приета". Това заяви социолог Антоний Гълъбов пред "Фокус".

Ако АБВ приеме оставката на Първанов, това ще означава, че повече или по-малко формацията ще продължи да съществува без ясно изразен лидер, изтъкна той. „Ако не приеме оставката на Първанов, ще трябва да направи стъпки за преразглеждане на собственото си поведе ни по отношение на ратификацията на договора с банките. По този начин Първанов поставя собствената си партия пред сериозен избор", допълни Гълъбов.

„Нека не забравям, че АБВ е предизборна коалиция – в АБВ има представителство и на други политически формации, така че при определени обстоятелства е възможно самата партия АБВ да претърпи трансформации в резултат на този директен политически жест от страна на Георги Първанов", каза още социологът.

"Вчерашното решение на НС е крайно непопулярно и опитните политици много добре разбират това, че бъдещата политическа съдба на онези, които се ангажират с него, е под въпрос, защото няма значение как хората си превеждат дискусията за държавния дълг, те са убедени, че няма да видят и лев от тези 16 млрд., а за сметка на това те ще трябва и да плащат", каза Юрий Асланов пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай