Проф. Константинов с тежка прогноза за изборите

Математикът предупреди още, че машините само усложняват вота

Проф. Константинов с тежка прогноза за изборите | StandartNews.com

Тази глупост с машините усложнява местните избори. В Европа гласуване с машини няма. И не, защото не са опитвали. Европейците минаха по нашия път, видяха, че не е хубаво и махнаха машините. Ние от десет години, когато наближат избори, започваме да се чудим какво да правим с тези устройства. Така математикът проф. Михаил Константинов коментира предстоящия местен вот.

„Германия, Нидерландия, Ирландия и Франция минаха по този път. Отказаха се, защото видяха, че проблемите са повече, отколкото решенията, които се предлагат”, допълни събеседникът в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според проф. Константинов предстоящият вот ще бъде същият, както местните избори през 2015 г. и 2019 г., когато бяха въведени преференциите за общинските съветници. „При тези преференции рязко скочи процентът на недействителни гласове – от 3-4% на 15%, което е много висок процент”, разясни той.

Математикът подчерта, че при машинния вот няма недействителни гласове, но не е известно колко от избирателите са се объркали и са избрали нещо друго, различно от желаното. „Ако човек смята, че ще го затрудни да направи пет избора с машина, нека си гласува с хартия”, апелира проф. Константинов.

На въпрос защо местният вот ще бъде толкова скъп – 151.1 млн. лева, той коментира: „Защото много хора искат да вземат едни пари и това е разбираемо. Сега и комисиите са добре заплатени и така трябва да бъде”.

Проф. Константинов разясни, че гаранционният срок на машините за гласуване изтича догодина. „Всичко може да се случи. Съвременните машини се правят така, че когато им изтече гаранцията – да се счупят”, е мнението му.

Математикът прогнозира, че ще има „много голяма търговия с гласове”. „Малко вероятно е да се направи нещо вътре в секцията. Машинации не очаквам, но очаквам много купен вот. Защото на теория един глас избира кмета. Всички усилия се хвърлят при местните избори. Те са най-важните за всяка държава”, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай