Вторник,

Проф. Киров открехна завесата за нов служебен кабинет на Радев

От: Стандарт -
2647
Проф. Киров открехна завесата за нов служебен кабинет на Радев
A
A
A

Според мен служебният кабинет на Румен Радев е готов. Други лица ще са в него, но той ще се придържа по поведение към предходните подобни правителства. Това каза в „Денят започва“ по БНТ експертът по Конституционно право проф. Пламен Киров.

„Политиката не е математика. Възможностите са две – или да се намери мнозинство, което да подкрепи искането за вот на недоверие, или правителството да оцелее, но въпросът е с цената на какво. Дори и да не падне, е много трудно, когато няма широка подкрепа в парламента и в обществото, особено, когато се управлява в поредица от кризи, то да провежда ефективна политика. Може да продължи това месец или два“, коментира той.

„Когато нищо не може да се реши, се прибягва до избори. Такива са правилата на демокрацията“, добави професорът. 

„Когато имаме толкова раздробен парламент и много сложна коалиция с мнозинство, излъчило правителството, председателят на парламента трябва да е факир на парламентарните процедури и да се стреми да е неутрален“, добави той. 

„Проф. Герджиков си отиде, защото непрекъснато, системно спираше отправените питания до премиера Сакскобургготски. Понеже го защитаваше, се стигна дотам един достоен човек безславно се прости с председателския пост в Народното събрание. Положението с Никола Минчев е подобно, защото когато има искане за провеждане на открито заседание на парламента, тъй като ще се разкрие класифицирана информация, той отказа да го направи, за да предотврати изнасянето на едни грами и те да бъдат обсъждани в пленарната зала“, заяви проф. Киров. 

Винаги има време за промяна на изборното законодателство, каза още той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички