Проектът за Северозападна България готов до края на 2013г.

Проектът за Северозападна България готов до края на 2013г. | StandartNews.com

София. Пилотният проект на споразумение за развитие на Северозападна България трябва да бъде готов до края на годината. Това стана ясно на първата среща между областните управители от региона и представители на управляващите органи на оперативните програми. Срещата бе организирана от вицепремиера Зинаида Златанова, като на нея се представи проект на стратегия на Софийския университет.

Идеята на споразумението е да се насочат пари към региона, както от оперативните програми в следващия програмен период, така и да се подпомогне бизнесът да инвестират там, за да се преодолее изоставането на региона.

Областните управители от Северозападния регион дойдоха с нагласата най-вече за инфраструктурни проекти. Анатолий Младенов от Монтана даде за пример проект за изграждането на панорамен път Видин-Оряхово като пътна артерия, която обслужва целия регион.

Експертът Добринка Кръстева обясни, че в стратегията трябва да се включат всички големи проекти, които са планирани за следващите седем години. „В тази стратегия не е необходимо да са само инвестициите от ЕС. Ние за тези инвестиции си имаме оперативни програми. Можете да планирате наистина отдолу нагоре всички инвестиции, които предвиждаме", посочи тя.

Важно е стратегията да бъде готова до края на годината, за да може парите по отделните оперативни програми да бъдат заделени предварително. „Заделят се средства и ресурси, които, ако вие не се справяте, те ще бъдат загубени, защото ги отделяме от цялата останала страна и ще ги инвестираме в този регион", каза вицепремиерът Зинаида Златанова.

Областният управител на Враца Венцислав Василев призна, че има сериозни очаквания. Ще видим каква ще е реалността накрая, защото винаги апетитът е повече от възможностите, каза той и допълни, че не липсва апетит за проекти и тяхната реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай