Продължава визитата на Пламен Орешарски в Азербайджан

Премиерът се срещна с българската общност в Баку

Продължава визитата на Пламен Орешарски в Азербайджан | StandartNews.com

Баку. Възможностите за разширяване на участието на България в проекти в Азербайджан и начините да се задълбочат бизнес контактите между двете страни. Това са основните теми, които министър-председателят Пламен Орешарски е обсъдил с българи, живеещи и работещи в Баку. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата е в рамките на официалното си посещение в Азербайджанската република.

 

Министър-председателят е посетил Стария град и площад „Държавен флаг" през първия ден от своята визита. „Впечатлен съм от историческите забележителности на Баку – град с древна култура. Атмосферата е прекрасна и впечатлява с автентичността си. С изключителна благодарност и най-сърдечни пожелания", е написал Орешарски в книгата за гости на Баку.

 

Днес Пламен Орешарски трябва да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов.

 

Двустранни споразумения ще подпише премиерът в Баку. Едно от тях ще е между финансовите министерства на България и на Азербайджан. „Идеята е да се обменят идеи и практики по отношение на организационната структура на двете институции; на възможностите в двете страни да бъдат реализирани социални инвестиционни проекти; на изграждането на ефективни системи за контрол и следене на приходите в двете страни", каза от своя страна министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на правителството.

 

„Между двете страни функционира споразумение за сътрудничество по митническите въпроси – за избягване на двойното данъчно облагане. В момента се дискутира възможността да се подпише и споразумение за взаимно насърчаване на инвестициите", каза още министърът.

 

„За Азербайджан е изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си. Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъците. Опитът ни като страна-член на ЕС през последните седем години ни е дала много знания по отношение на управлението на отпадъците и опазването на почвите. Имаме добри експерти и бихме могли да бъдем полезни на азербайджанската страна, както и те могат да бъдат полезни с техния опит", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя изтъкна, че биоразнообразието е друга обща тема на разговор между двете страни.

 

„Азербайджан има четири национални парка, които заемат около 10% от територията на страната, с уникално биоразнообразие. За нас би било интересно как те планират управлението на тези зони", допълни Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай