Пробив! Съдебна реформа по модел на "Възраждане"

Следствието отново е независимо

Пробив! Съдебна реформа по модел на "Възраждане" | StandartNews.com

Голям пробив за "Възраждане". Изненадващо парламентът прие моделът за съдебна реформа, контрол над главния прокурор и механизъм за разследването му предложени от партията на Костадин Костадинов.

ВИЖ ОЩЕ: Грандиозен скандал! "Промяната" спря разследването на главния прокурор

Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като самостоятелен орган в съдебната власт, а директорът на националното следствие да може при определени случаи да бъде прокурор по разследване срещу главния обвинител и неговите заместници. Депутатите подкрепиха на първо четене и проекта на правосъдното министерство за промени в закона за съдебната власт.

Предложенията за съдебна реформа, внесени от "Възраждане", получиха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 депутат от "Продължаваме промяната", и с общо 117 гласа "за" на практика се записа на първо четене връщане към независимо следствие извън шапката на прокуратурата.

От "Продължаваме промяната" се чуха аргументи, както в подкрепа, така и срещу законопроекта на "Възраждане". Депутатът Мирослав Иванов го оспори с мотива: "Как очаквате, че хора, които са били в зависимост от главния прокурор години наред, изведнъж с магическа пръчка ще започнат да бъдат обективни и да не бъдат в някакъв вид пряка зависимост на главния прокурор".

Съпартиецът му Бойко Рашков, който е и бивш директор на Националната следствена служба, обаче видя в проекта на "Възраждане" рационален подход и напълно защити връщане към модела от миналото: "Да се възстанови независимостта на Националната следствена служба, тоест на следователите. Да се изведат окръжните следствени служби от окръжните прокуратури - нямат място там.  Да могат да разследват обективно - онова, което е тяхната работа".

Тезата на Бойко Рашков подкрепиха от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Като част от юридическите си аргументи от ДБ и ПП изразиха становище, че по-удачен е друг механизъм за разследване на главния прокурор, а именно със съдия, който никога не е участвал в досъдебното производство.

Защо съдия да разследва главния прокурор? Защо да не е независим прокурор, който след това да става висш съдия, така, както предлагаме ние от ДПС в проекта си за промени в Конституцията? Важно е да има разследване. Важно е да има истинска съдебна реформа, каквато искат партньорите ни от ЕС и САЩ, каквато очаква българският народ, за да се гарантира евроатлантическата ориентация на България, контрира Йордан Цонев, зам.-председател на парламента и зам.-председател на ДПС.

С още по-голямо мнозинство от 166 гласа "за" депутатите подкрепиха на първо четене и промените на Министерския съвет в Закона за съдебната власт, с които се засилва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори.

Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Минути преди 15 часа депутатите започнаха разискванията по внесените пет отделни законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай