Неделя,

Приветстваме Северна Македония в ЕС с условия

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

България подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония, но в хода на преговорите ще постави редица условия пред македонската държава.

Това се казва в Рамково решение на министерския съвет, което ще бъде внесено за гласуване в Народното събрание.

Някои от най-важните условия са:

  • прекратяване езика на омразата към България и българите,
  • признаване на резултатите от работата на историческата комисия и историческата истина,
  • премахване на обиден език от табели и исторически места,
  • прекратяване претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС каза в изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Стана ясно, че в приетата днес позиция от Министерски съвет са подчертани няколко стъпки и етапа. „Тази позиция, въпреки на много ранен етап, започване на преговори не означава членство, набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен процес. Общите неща, които Република България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония в случай, че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори, първо на 16 са външните министри, след това на 17 са премиерите на Европейския съвет. Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България. Република Северна Македония безрезервно и срочно да приведе позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, и форми, в съответствие с чл. 11 на Договора за добросъседство, като ясно декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут“, посочи Захариева.

Сред другите условия е Република Северна Македония да декларира с вербална нота до страните-членки на ООН, че по отношение на езиковата клауза, се изпълнява договора с Република България е неговата цялост. „Това е двустранен договор, както и договорът от Преспа“, допълни вицепремиерът. Също така Република Северна Македония ще трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани заради българското си самосъзнание.

„Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи върху паметници и паметни плочи, сгради текстове, насаждащи открито омраза към България. По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси трябва да постигне конкретни резултати. Относно важни личности и събития в периода до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, трябва да подмени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата. При отбелязване на събития и личности, където вече има постигнати договорености: политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постигнатите договорености“, добави още Захариева.

От изявлението й стана ясно, че България ще настоява като хоризонтална политика в цялата преговорна рамка в различни глави да се включат ясни условия по добросъседство. „Глава 35 например – там трябва да има ясно заложени критерии за изпълнение на двустранните договори с България. Също така считаме, че глава 35 трябва да се отвори първа или една от първите глави и да се затвори последна, за да може по време на целия преговорен процес да се наблюдава изпълнението. Също така ще обърна внимание и на глава 10 – много важна: „Информационно общество и медии“. Трябва и ще настояваме да се преодолее говорът на омразата в публичното пространство, включително спрямо лица, които се определят като българи и са с българско самосъзнание. Разбира се ние не можем да настояваме това да се случи във всички медии, но в медиите, финансирани от държавни бюджет, това трябва да бъде преустановено“, каза още вицепремиерът.

Стана ясно, че за нас е много важно правителството преди свикването на втората конференция, на която ще се отвори първата глава, ще настояваме за ясни ангажименти за останали общи за историята ни събития и личности. „Също така ще настояваме за ясен график за промяна на учебните материали по „История“, „Български език“, „География“. Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености не само в учебните материали, но и във всички финансирани от държавата документални филми и музеи“, посочи още Захариева.

Тя подчерта, че в цялата позиция има ясна етапност. „За започване на преговорите условието беше подписването на договора и първи резултати от него“, припомни Захариева. „Първа междуправителствена конференция, втора - хоризонтален критерий по всички глави и разбира се тогава, когато някога след много години се стигне до взимане на решени, България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Република Северна Македония само, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави“, добави още вицепремиерът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички