Приеха данък "Уикенд" за служебните коли

Приеха данък "Уикенд" за служебните коли | StandartNews.com

Депутатите от Бюджетната комисия приеха въвеждането на т.нар. данък "уикенд", с който ще се облагат служебни коли или други служебни вещи на стойност над 5000 лева, ако се използват и за лични цели. Текстът е записан в промените в Закона за корпоративно подоходно облагане. Промените бяха одобрени на първо четене. Идеята идва от финансовото министерство, а целта е да се разграничи личното ползване и служебните цели на фирменото имущество. Така ако собственик или служител на фирма използва служебния автомобил за лични цели, вече ще трябва да го декларира в Националната агенция за приходите (НАП). Същото се отнася и за други вещи на стойност над 5000 лева, или пък за недвижими имоти с приспаднат данъчен кредит.

Освен данък "уикенд" в приетите от бюджетна комисия промени е и облагането с данък на незастроена или пустееща земеделска земя.

Друга цел на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане е и привеждането на нашето законодателство в съответствие с европейски директиви.

Очаквано опозицията от "БСП Лява България" не подкрепи предложените промени. "Липсва оценка на въздействието и финансова обосновка", обясни Георги Търновалийски. Той заяви, че социалистите са категорично против идеята за облагане на земеделски земи без предназначение.

От ДПС гласуваха "въздържал се", като обясниха, че искат да направят промени между първо и второ четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай