Събота,

Президентът: Оставките са неизбежни

От: стандарт -
A
A
A

 

Не съм във възторг, от това че съм в Народното събрание в тази обстановка, каза президентът Румен Радев в началото на речта си след като управляващото мнозинство напусна залата. Напускането им е показателно за липсата на политически диалог и защо хората са на улицата, каза Радев.

Той упрекна депутатите, че „ако парламентът бе упражнявал по-силно управление върху правителството, нямаше да има източване, пълни чекмеджета, загубено доверие“. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на Борисов, каза още Радев.

„След 2 месеца протести, диагнозата на това управление е окончателно поставена. Очакваме Народното събрание да не влиза в ролята на обслужващ персонал на Министерския съвет. Да не говори за нова конституция, защото това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова конституция изкара хората, а липсата на морал и подриване на държавността“, каза Радев.

Според него оставките са неизбежни, а „когато това стане факт, ви призовавам да не се прави експертен кабинет, защото ще е марионетка на настоящата власт“. Той призова депутатите да не гласуват и промените в избирателния закон.

„Ако не искате да чуете мен, чуйте избирателите“, каза Радев.

Той се обърна и към протестиращите за недопускане на насилие и провокации.

„Това е исторически момент, парламентът трябва да е на висотата и да предотврати въвличането на страната в хаос. Призовавам ви да последвате волята на българите за безусловна оставка на правителството“, каза държавният глава.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички