Президентът настоява бюлетините да се броят онлайн

ГЕРБ, Патриотите и Воля бойкотираха обсъждането на изборния процес на "Дондуков" 2

Президентът настоява бюлетините да се броят онлайн | StandartNews.com

Да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в секционните избирателни комисии (СИК), както и пълно машинно гласуване . За това настоя президентът Румен Радев на дискусията "Избори - прозрачност и доверие", която се провежда на "Дондуков" 2. В нея участват членове на ЦИК, експерти и депутати. ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля обаче бойкотираха форума и на него от партите в парламента са представени само от БСП и ДПС. Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачност при броенето на бюлетини. Да се за тази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето - от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК, предложи Радев. Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК, коментира държавният глава.

"Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите", коментира още държавният глава. Според него нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии.

"Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", отбеляза държавният глава. Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. "Това означава цяла една партия-малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент", посочи  Радев.  По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим", коментира още Радев.

И поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК. Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации, смята държавният глава. И допълни: Има си чернови, но само една белова. БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол, обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. Вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек, коментира той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай