Президентството с ответен удар по прокуратурата

Имаше безпрецедентно въоръжено нахлуване в институцията, обяви "Дондуков" 2

Президентството с ответен удар по прокуратурата | StandartNews.com

Имаше безпрецедентно въоръжено нахлуване в президентската институция. Това обяви "Дондуков" 2 в специална позиция, с която отговори на Специализираната прокуратура. По-рано днес административният ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви на брифинг, че магистрати от институцията й никога и по никакъв начин не са нахлували в Президенството миналата година.

Извършено е разследване сред надлежно разрешение от две български съдилища. Магистрати бяха поканени и въведени там от административния секретар Димитър Стоянов, съобщи Маджерова. "Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата", обяви Прессекретариатът на държавния глава, разпространявайки специална позиция.

"Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция", се казва още в позицията на "Дондуков"2.

Позицията на президентската институция гласи още:

"Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми.“.     

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай