Президентът свиква КСНС за отбраната

Президентът свиква КСНС за отбраната | StandartNews.com

БСП, ДПС и "Атака" започнаха работата по щаба на НАТО, каза държавният глава

София. Държавният глава Росен Плевнелиев ще свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отбраната и Българската армия. Това обяви президентът, след като началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов запозна върховния главнокомандващ, министъра на отбраната и Народното събрание в лицето на председателя на ресорната комисия ген. Михо Михов с доклад за състоянието на Въоръжените сили.

Плевнелиев не уточни дата, тъй като по думите му Президентството и Министерски съвет все още подготвят нужните анализи и документация. Но провеждането на заседание на КСНС е било планирано още преди два месеца. "То се подготвя отдавна и не е защото една или друга политическа сила го искат, а защото нашата армия има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните стратегии и деветте приоритетни проекта за модернизиране", подчерта президентът.

В изявлението си върховният главнокомандващ определи още като недопустим фактът, че рисковете за националната ни сигурност се увеличават, а разходите за отбрана намаляват. "Сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценните", отсече Плевнелиев.

Президентът отново призова за актуализиране на бюджета за отбрана в рамките на тази година и припомни, че България е поела политически ангажимент до 10 години средствата за армията да стигнат 2% от БВП на страната. Неколкократно той подчерта, че става въпрос за развитие на отбранителни способности, че НАТО и ЕС са мирни съюзи, както и че се търси невоенно решение на задълбочаващата се криза в Украйна.

"Никой в тази държава няма намерение да напада никого, нито планира подобни действия", отсече Плевнелиев. В тази връзка той подчерта, че бъдещият командно-координационен център на НАТО, чието седалище ще бъде в т.нар. сграда "Министерство на отбраната 2" срещу "Пирогов", е част от приетия в Уелс изцяло отбранителен план за действия на НАТО и цели по-добра координация, предприемане на действия за повишаване на отбранителните ни способности и подготовка на съвместни учения. Плевнелиев заяви още, че въпросният план се подготвя от три български правителства и два парламента. А работата по него, включително и решението за създаване на щаба на НАТО в София, е започната от кабинета "Орешарски", подкрепян от БСП, ДПС и "Атака", подчерта той. И призова за "здрав разум и спиране на манипулациите в обществото".

"На тези, на които се привиждат ракетни комплекси, военни бази с цел война, ракети в Шабла", продължи президентът, смеейки се, "да кажат защо лъжат по този начин и да имат доблестта да се извинят". "Учудвам се на наглостта на тези, които тиражират и лъжите за мобилизацията", допълни Плевнелиев и призова политическите сили да не търсят "тясно партийни интерси на гърба на българския народ", като се възползват от страховете на гражданите.

Във връзка с възможността в България да бъдат складирани US-танкове, Плевнелиев посочи, че това е част от отдавна планирани отново от кабинета на БСП, ДПС и "Атака" учения. И посочи, че е нормално партньорите ни да идват на тези учения със собствена техника така, както и българската армия ходи на учения в други страни със своите танкове, самолети и кораби. Президентът припомни още, че мобилизация на населението се обявява с указ на държавния глава след предложение от Министерски съвет. И подчерта, че подобна тема дори не е обсъждана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай