Президентът с притеснения за част от текстовете в Закона за ДАНС

Президентът с притеснения за част от текстовете в Закона за ДАНС | StandartNews.com

Братислава. Президентът Росен Плевнелиев няма да налага вето на промените в Закона за ДАНС, но има притеснение за възможна противоконституционност на част от текстовете в закона, предаде БНР. Президентът изразил съмненията си пред лидерите на БСП и ДПС и те са се ангажирали да ги изчистят в следващите дни.

Плевнелиев ще подпише указа за обнародване на промените в Закона за ДАНС. През последните дни държавният глава обсъди поправките в закона с главния прокурор, с председателя на Върховния касационен съд, а днес и с лидерите на БСП и ДПС, както и с представителите на дипломатическия корпус у нас. Плевнелиев обясни мотивите си да не налага вето върху закона.

„Дотолкова, доколкото законът не противоречи на Конституцията аз заставам зад него. Второ, БСП и ДПС обаче категорично ще си носят кръста и отговорността за реформата, която стартират. Има доста въпросителни, има доста неясноти. Много се бърза. Посланиците изразиха доста съмнения, но всички се обединяваме около това, даваме шанс, гласуваме доверие. Ще съдим по резултатите", каза Росен Плевнелиев.

Президентът определи като добри промените в Закона, свързани с назначаването на шефа на ДАНС. Досега той се избираше от министър-председателя, с указ на президента. След поправките парламентът ще избира директора на контраразузнаването.


„Аз съм съгласен с тази теза. Парламентът ще има много по-публична процедура на избор на шефа на ДАНС, отколкото просто Министерският съвет да ми даде за подпис един документ", каза Плевнелиев.
Президентът коментира темата в Словакия, където тази вечер започва 18-та среща на върха на държавните ръководители от Централна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай