Президентът обсъжда сътрудничество със Сърбия

Президентът обсъжда сътрудничество със Сърбия | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев започва днес двудневно официално посещение в Сърбия по покана на колегата си Томислав Николич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Целта е външнополитическата програма на президента върху регионалното сътрудничество, по-добрата свързаност между страните от региона и тяхната евроатлантическа перспектива. Днес българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония в Палата „Сърбия" от сръбския си колега. Президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич ще разговарят „на 4 очи", след което ще се проведат пленарните разговори на двете делегации. След срещата си с президента Николич държавният глава ще разговаря с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Народната Скупщина Мая Гойкович. В Белград ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Сърбия в сферата на търговията и икономиката, енергетиката, образованието, културата и туризма.

Фокус ще бъде поставен също така върху сътрудничеството в областта на европейската интеграция и ролята на българското национално малцинство в Република Сърбия. На 13 март, петък, президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на сръбските бизнес среди в Стопанската камара на Сърбия, където ще бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на контактите между бизнеса от двете страни. Във втория ден от официалното си посещение в Белград президентът Росен Плевнелиев ще положи венец пред паметната плоча на Васил Левски и Георги Раковски в парка „Ташмайдан" и ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай