Президентът: Надявам се правителството да запази своята стабилност

Президентът: Надявам се правителството да запази своята стабилност | StandartNews.com

Не ми се прави трето служебно правителство. Надявам се, че тази стабилност, макар и крехка, да продължи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в "Годината" по "Дарик" радио.

„Това което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и нее дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват от държания глава да продължава да работи денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред". Така Плевнелиев отговори на въпрос дали ще сезира КС заради промените в Конституцията. Той бе категоричен че, винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи.

Държавният глава може да ползва своето право на иницииране на промяна, изтъкна Плевнелиев. И уточни, че иска да види какво ще стане с дадената заявка за промени в съдебната власт.

"Добре е да отпадне тайното гласуване. Какво бе това тайно гласуване във ВСС?", попита той. Хубаво е, че отпада задължителността на тайното гласуване. Оттук нататък ни трябва ясно дефиниране кога точно и как ще гласуваме. Не бива да има половинчатост, категоричен бе президентът.

За мен политическото събитие на годината бе референдумът, обясни държавният глава. Този референдум е голям успех за българската демокрация. Над 40% от гласуващите излязоха. Този референдум е заявка и за българите по целия свят. Ние искаме да видим тяхната държава и родина на тяхна страна, коментира още той.

Тревога- думата за 2015 г. според президента. Ще ми се думата за 2016 да бъде надежда- че Европа остава силна, интегрирана и посветена на мира, каза той. Надежда, че политиците в България ще чуват повече народа си като кажат "да" на референдума и на явното гласуване. Надежда, че ще продължим от една крехка стабилност към една доста по-ясна. И надежда, че българските граждани ще видят самата надежда, каза Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай