Президентът: Договореността в Минск е крачка към решение на конфликта в Украйна

Президентът: Договореността в Минск е крачка към решение на конфликта в Украйна | StandartNews.com

София. Постигнатото съгласие за изтегляне на тежкото въоръжение от зоната на конфликта, на чуждестранните военни формирования и наемници от територията на Украйна и за разоръжаването на всички незаконни въоръжени групи е важна крачка към деескалация на напрежението и към намиране на политическо решение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който приветства постигнатата договореност между лидерите на Федерална Република Германия, Франция, Украйна и Руската Федерация, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Поетият твърд ангажимент от участниците в срещата за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

От самото начало на кризата България отстоява принципна позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Намирането на мирно решение на конфликта няма алтернатива, обясни Росен Плевнелиев.

Президентът изрази надежда, че ще бъде създаден работещ механизъм за съблюдаване стриктното спазване на поетите ангажименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай