Президентът: България има нужда от честен дебат за изминалите 25 години

Президентът: България има нужда от честен дебат за изминалите 25 години | StandartNews.com

София. „България има нужда от отговорен и честен дебат за изминалите 25 години от демократичните промени и президентската институция е готова да подкрепи тази важна за обществото инициатива". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков" 2 с представители на Инициативния комитет, който си поставя за цел да направи периодизация и да анализира значимите събития в рамките на прехода към демокрация в България, стана ясно от пресцентъра на държавния глава.

Плевнелиев подчерта, че за да постигне идеала на българските възрожденци за „чиста и свята република", обществото ни трябва да знае истинските факти за случилото се в най-новата ни история. Според държавния глава, предстоящите дискусии трябва да дадат обективен прочит на миналото и да проследят връзката между надеждите и очакванията на гражданите в началото на демократичните промени и резултатите днес.

„Това не е дребнотемие. За България е важно да си отговори на въпроса и да постигне съгласие за това какво беше направено за 25 години и в какво не успяхме", каза Плевнелиев и открои присъединяването ни към Европейския съюз и НАТО като безспорни достижения на страната ни. Той призова за изясняване на по-малко известните за обществото факти и процеси.

Съставът на Инициативния комитет остава отворен и бяха направени предложения за популяризиране на инициативата, с активното участие на медиите, стана ясно от срещата. Обща беше оценката, че дебатът трябва да бъде насочен към младите хора и че изучаването на събитията от прехода следва да бъде включено в образователните програми на българските училища, обясниха още от президентството.

В Инициативния комитет участват президентите Желю Желев и Петър Стоянов, политици и обществени дейци, водещи български журналисти, дисиденти и репресирани от комунистическия режим граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай