Президентът: България бе фактор на стабилност в ЕС

Президентът: България бе фактор на стабилност в ЕС | StandartNews.com

Изпратихме една трудна година на извънредно напрежение и липса на предсказуемост. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи и имигранти и изключителна нестабилност по света белязаха изминалата година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Държавният глава подчерта, че средата за сигурност и глобалният дневен ред са се влошили и променили изцяло, предадоха от държавнта пресслужба.

„Въпреки предизвикателствата, през годината България бе фактор на стабилност в региона и ЕС. Изиграхме своята отговорна роля като проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО. 2015-а бе година на активна и принципна българска външна политика", посочи в изказването си президентът Плевнелиев.

„Уважаваме човешките права на бежанците, но и пазим добре границите си. Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата и принципите на добросъседство и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички", посочи Росен Плевнелиев и добави, че през изминалата година „България бе източник не на проблеми, а на решения".

В словото си държавният глава отбеляза, че страната ни трябва да прояви повече амбициозност. „Искаме да стартираме нова вълна на европейски интеграционни проекти, например влизане във валутния механизъм ERMII, с последващо членство в Еврозоната, пълноправно членство в Шенген, ускорено изграждане на Европейския енергиен съюз. Сега можем да докажем на практика, че в Европейския съюз няма големи и малки държави, именно защото всеки може да е част от решението, стига да е активен и амбициозен", посочи президентът.

Държавният глава припомни, че Европейският съюз е платформа за държавите да се развиват и да вървят напред и призова да не бъде стимулирано връщане към политиките на велики сили и сфери на влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай