Вторник,

Премиерът: Мерките са достатъчно щадящи

От: Агенция Стандарт -
Премиерът: Мерките са достатъчно щадящи
A
A
A

Огласените противоепидемични мерки от Министерство на здравеопазването са достатъчно щадящи, заяви на блиц контрол в парламента премиерът Стефан Янев, след като днес здравните власти обявиха нови COVID рестрикции от следващата седмица.

„Опитваме се да намерим правилния баланс между мерките и грижата за здравето на хората, съответно, грижата към бизнеса и учениците (…) Механизмите, които предвиждат определена компенсация там, където съответен бизнес ще бъде принуден да работи в нови условия, са в обичайните рамки – „60/40“ и „70/0“. Тези средства в бюджета ги няма и зависят от актуализацията, която е в ръцете на Народното събрание“, обясни министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Той коментира също така, че увеличението на пенсиите с 12% е достатъчно на този етап. "Надявам се при актуализацията на бюджета на второ четене да може да помогнем на хората да не усетят задаващото се", каза Янев.

Служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че активната работа за задържане на децата в клас с най-голям риск от отпадане от училище трябва да продължи: „Общата ни цел е да предотвратим отпадането на децата и учениците в риск, които в момента са 25% от всички, включени в училищното и предучилищното образование. Паралелно с това, приоритетна задача са и междуинституционалните екипи, които ще работят за повишаване на мотивацията за учене на децата“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички