Премиерът: Трябва ли магистратите да вземат повече от мен?

Премиерът: Трябва ли магистратите да вземат повече от мен? | StandartNews.com

Иванов срещу Горанов за увеличените пари

Заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов. Той се обяви против увеличаването на магистратските възнаграждения на магистратите.

"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем. С какви пари тогава да направим сградите?", попита Борисов.

Преди месец ВСС реши да увеличи от 1 ноември заплатите в системата с 12%. Аргументът е, че трябва да бъде спазен законът, който постановява, че най-ниските заплати в съдебната система трябва да са равни на две средни заплати в бюджетната сфера. С писмо от 2 октомври финансовият министър Владислав Горав призова магистратите да преосмислят решението си. Парите не са предвидени в бюджета за 2016 г. Отделно тази година заплатите на всички държавни служители без тези в Народното събрание и съдебната власт са били орязани с 10%. Горанов обясни, че по-скоро би лобирал за отмяна на законовите текстове за размера на магистратските възнаграждения, отколкото да даде пари за увеличението им.

Срещу него се изправи колегата му Христо Иванов. Политиката за високи нива на заплащане в съдебната система трябва да се поддържа, обяви правосъдният министър, цитиран от сайта "Правен свят". Очевидно съдебната система не може да се справи с корупцията, но все пак осигурява минимален имунитет за магистратите, за да са издръжливи на изкушенията, каза още Иванов. Според него ВСС е длъжен да извърши няколко неща, за да може да се защити увеличението на заплатите и да се поддържа тази политика. Нужно е да се оптимизира бюджетът на съвета, да се уеднакви натоварването, да се спре с увеличаване на щатната численост в съда и прокуратурата, "защото държавата не може да осигури едновременно високо заплащане и продължаващ ръст на бройките в съдебната власт".

Магистратите не бива да смятат, че по-високите заплати им се полагат по презумпция, коментира Бойко Борисов при откриването на новата сграда за гражданското отделение на Софийския районен съд. "Самите те казват, че нямат пари за сгради, за проби и за вещи лица. Изведнъж накрая на годината се събират и казват, че си вдигат заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас, да видят какво е финансово-икономическото състояние на страната", заключи премиерът

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай