Премиерът: Отговорността за Фронта е на Блока

Премиерът: Отговорността за Фронта е на Блока | StandartNews.com

Надявам се колегите от Реформаторския блок, с които до момента работим прекрасно, да поемат своята отговорност. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук снощи по повод на поредните противоречия около Патриотичния фронт.

"Тяхното изрично условие (на реформаторите, б.р.) за съвместно управление и съставяне на правителство беше участието и на Патриотичния фронт", пише Борисов. И допълва: "В името на стабилността аз се съобразих с това тяхно желание, но има неща, които минават границата, и е крайно време от Реформаторския блок да кажат докъде им е границата".

Министър-председателят прави ретроспекция на свои изказвания по темата за бъдещата подкрепа на правителството и призива му към реформаторите за кабинет на малцинството. "Моето мнение не се е променило", завършва Борисов.

Спор за Слави Бинев между ГЕРБ и Фронта

Задочен спор между съпредседателя на Патриотичен фронт и Валери Симеонов и шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се разрази днес. "Хората, които познават Слави Бинев, включително от културните среди, нямат нищо против него, защото знаят, че е изключително енергичен човек и добър администратор", похвали го Симеонов, цитиран от Фокус. И припомни успешния му мандат като евродепутат. На финала Симеонов заяви, че лично Цветанов предложил на Бинев шефския пост. Малко по-късно от ГЕРБ разпространиха позиция на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, в която се казва, че всички места в комисиите са разпределени "след двуседмични разговори с всички партии в парламента". Цветанов подчертава, че патриотите са искали председателство на 3 комисии.

"От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите", обяснява той. "Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни", гласи още позицията на ГЕРБ. Днес председателят на културната комисия Слави Бинев ще даде специална пресконференция в парламента.

Според негови близки той не смята да подава оставка. Преди дни от БНТ и БНР излязоха с декларация по повод избора на Бинев за шеф на Комисията по култура и медии. Като евродепутат той протестира със съмишленици от партията си ГОРД пред националната телевизия. Възмущение от назначението изразиха и български интелектуалци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай