Премиерът информира тристранката за бюджета

Премиерът информира тристранката за бюджета | StandartNews.com

София. В близките седмици ще бъде свикан съветът за тристранно сътрудничество и в него ще участва служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Това са договорили самият премиер и президента на КНСБ Пламен Димитров на днешната им среща. На заседанието на тристранката проф. Близнашки ще представи пред социалните партньори финансовото състояние на държавата. Служебният премиер е уверил синдиката, че в най-кратки срокове, след като министърът на финансите Румен Порожанов установи с какви финансови ресурси разполага държавата, ще бъдат потърсени средства за заплатите на работещите в „Автомагистрали – Черно море" АД, „Напоителни системи" ЕАД и Русенската корабостроителница. Работещите в тези предприятия от месеци не получават възнаграждения заради неразплатени от държавата извършени дейности.

Президентът на КНСБ е заявил позицията на синдиката, че е крайно неприемливо да бъдат орязани бюджетите на обществените медии – БНТ, БНР и БТА. Пламен Димитров е информирал премиера, че се изгражда експертен консултативен съвет към шестте национално представителни организации на бизнеса и на синдикатите, който да дава повече прозрачност и да предлага решения за оздравяването на групата на Корпоративна търговска банка. Президентът на КНСБ е заявил, че това е крайно наложително и трябва да се случи час по-скоро, защото е в полза на цялото общество, но и на 100-те хил. работещи в предприятия, които имат взаимоотношения с КТБ, и заради проблема с банката може да не получат заплатите си този и в следващите месеци.

На срещата новият служебен премиер е приел и поканата на президента на КНСБ и на Съюза на транспортните синдикати в България да участва в откриването на 43-я конгрес на Международната транспортна федерация, който ще се проведе от 10 до 16 август 2014 г. за първи път в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай