Премиерът: 100 000 бедни ще усетят спешните помощи на служебния кабинет

Премиерът: 100 000 бедни ще усетят спешните помощи на служебния кабинет | StandartNews.com

София. Близо 100 000 души ще се възползват от социалния пакет, който гласува днес служебното правителство. Средствата са за 41 милиона лева, осигурени от икономии в държавните ведомства и пренасочени суми от строежа на магистралите. Това не е окончателната сума, защото ще продължим да търсим резерви, заяви служебният премиер Марин Райков.

Той заяви, че от няколко дни разговаря с работодатели, ръководството на БЧК и благотворителни институции, за да се мобилизират допълнителни средства. Днес кабинетът разпредели 41 милиона лева с две министерски постановления. С едното се завишава с 30 милиона лева бюджетът на Националния план за заетост.

С тези пари ще се разкрият субсидирани работни места за близо 16 000 души. Основно това ще бъдат безработни младежи до 29-годишна възраст, безработни хора с увреждания, родители с деца до 5-годишна възраст, хора в предпенсионна възраст над 50 години и продължително безработни. Заделен е ресурс от 231 хиляди лева за собственици на микропредприятия, които разкрият до 5 работни места.

Другата част от сумата - 10,5 милиона лева ще се разпредели като еднократни помощи. По 50 лева ще получат семействата с деца с увреждания, по 65 лева ще получат бедни хора, на които тази зима им е била отказана енергийна помощ заради това, че доходите им надхвърлят до 10 лева определения по закон лимит. По 50 лева ще се дадат на майки, които в момента получават обезщетение за гледане на дете от 1 до 2 години и в същото време имат доходи на член от фамилията до 350 лева, заради което получават и детски надбавки. 

Удължава се целогодишно работата на социалните трапезарии в страната, в които топъл обяд всеки ден намират по около 10 000 от най-уязвимите групи от населението. Да 10 дни социалните служби в общините ще започнат да приемат молби от бедни домакинства, чиито доходи надвишават до 10 лева лимита за енергийни помощи. Това са хората, които не са кандидатствали тази зима, знаейки, че не влизат в критерия. Те ще трябва да посочат в молбите си доходите, които са взимали през миналата година, когато са се събирали заявките за помощи за отопление. Ето защо увеличението на пенсиите от 1 април няма да повлияе върху сегашното определяне на получателите на енергийни помощи.

"Обществените трапезарии ще функционират целогодишно, а не както досега – само през зимата", обяви служебният премиер. Независимо, че работодателите напуснаха тристранния съвет, най-важното в социалната сфера беше прието, каза Райков. По думите му в срок се изплащат всички социални помощи. Много е важно за мен, че парите стигат до хората, подчерта премиерът.

Райков заяви, че държи работата на Министерски съвет е максимално публична. Освен стенограмите от заседанията на правителството, се публикуват стенограми и от заседанията на НСТС, както и на Изборния борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай