Премиер и министри защитиха Порожанов

Премиер и министри защитиха Порожанов | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха своята подкрепа за шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. От няколко дни той е обект на атаки заради слухове за очаквани сериозни финансови корекции от Брюксел заради нарушения по европроекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/.

Порожанов се ползва с доверието на правителството, а слуховете за неговото уволнение са спекулация. Това увери днес в парламента министърът на финансите Владислав Горанов по повод проверките на ДАНС във фонда. "Темата за неговото отстраняване не е обсъждана", отсече той. Финансовият министър заяви, че няма пряка връзка между разследването за корупция в ДФЗ и дейността на Порожанов. "Той се ползва с доверието на правителството. Нямаме повод да го обвързваме с лоши практики във фонд "Земеделие".

Нямаме никакъв повод да казваме, че има за какво да упрекваме Порожанов, освен за това, че след правителството "Орешарски" успя да възстанови доброто темпо на работа и успя да приключи успешно програмата (ПРСР - б.р.)", посочи Горанов. Финансовият министър обясни, че ДАНС е влязъл в ДФЗ, за да провери дали в администрацията има корупция между чиновниците. "Тази проверка продължава и ще продължава, защото корупцията, с която се сблъсква обикновеният човек, невинаги е на най-високо ниво. Напротив - тя е при държавните служители и хората, които ежедневно на терен се срещат с бенефициентите, и тези, които искат да изпълняват проекти", обясни още той. Горанов определи коментарите за значителни санкции по ПРСР от страна на ЕК като преувеличени. "В правителството не разполагаме с подобна информация и подобни очаквания", обяви финансовият министър.

"Какъв скандал има във фонд "Земеделие"?!", попита и премиерът Бойко Борисов. И обясни -"Борбата с корупцията е едно, скандал е друго". Министър-председателят се зарече, че ако наистина в ДФЗ има хора, които са извършили престъпления, то те ще бъдат вкарани в затвора, увери Борисов.

Финансовите корекции по ОП "Развитие на селските райони" (ПРСР) няма да са 250 млн. евро. В това е убеден вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. "Това е огромна сума. Каквито и нарушения да са правили общини или селски стопани, не виждам как може да са на такава стойност", посочи вицепремиерът. Той напомни, че програмата е приключила успешно в края на миналата година, средствата са възстановени в по-голямата си част и остават още 4-5 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай