Премиер и министър откриха 110 км рехабилитирани пътища (ОБЗОР)

Премиер и министър откриха 110 км рехабилитирани пътища (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов обеща газификация на района край Разлог и Банско

Премиерът Бойко Борисови министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова прерязаха лентата на рехабилитираните 110 километра от участъка от Юндола до Садово. 53 км от тях са от Юндола до Разлог, другите 57 км са от планинския град до Гоце Делчев. Отсечките са основно ремонтирани по програма „Транзитни пътища V", финансирането е от Европейската народна банка и републиканския бюджет, инвестицията е за около 37 млн. лв. Трима свещеници отслужиха водосвет в неделя по обяд начело с архиерейския наместник на Разлог Янко Русков. После дойде ред на премиера и министърът да прережат лентата в компанията на кмета на града Красимир Герчев и шефа на АПИ Лазар Лазаров.

„Минах по целия път от Родопите до Рила и Пирин. Красиво, удобно е. Но нека шофьорите ползват разумно пътищата, да спазват правилата за движение. Пожелавам безаварийно каране. Трябва да си слепец, за да не видиш какво беше и какво е в момента. Не е тайна този смог, който се стеле над пътя от твърдото гориво, което се ползва от хората, а и от хотелите. Защото туристи идват не само в Банско, но в Разлог, Баня, Добринище, Гоце Делчев. Магистрала „Струма" ще стигне до Симитли и ще е още по-удобно пътуването", заяви премиерът Бойко Борисов. Той обеа да направи всичко възможно, за да се газифицира този регион, както това стана в Силистра. „Поемам ангажимент, доколкото знам става дума за 15 милиона лева. Газифицира ли се, няма да се вижда този смог. Ще говоря с ръководството на „Булгартрансгаз", да видим какви са възможностите им, имат ли проекти. Знаете, че поема ли ангажимент, нищо не остава ненаправено", увери Бойко Борисов.

Министър Павлова подчерта, че това е изстрадан обект – един европейски изпълнител фалирал, след това и още един – австрийски. „Добре че се захванаха български фирми и се справиха. Имаме и разрешение за ползване, което връчвам на Лазар Лазаров. Спазени са всички европейски норми и стандарти. Пътищата в Рило-Родопския масив, в Пирин са рехабилитирани в подкрепа на бизнеса и туризма. Пожелавам ви повече инвестиции, повече туристи. Остава само един малък участък от Банско до село Баня, който ще направим догодина. Тогава ще завършим изцяло пътната инфраструктура в региона", заяви Лиляна Павлова.

В пътните участъци са положени асфалтови пластове, подобрено е отводняването, почистени и ремонтирани са водостоците, подменена е вертикалната сигнализация и ограничителните системи и е положена нова хоризонтална маркировка. На път II-84 Юндола – Разлог и на път II-19 в района на град Банско е усилена пътната конструкция. Ремонтирани са всички мостови съоръжения, на които са изградени нови тротоарни конзоли, подменена е хидроизолацията, поставени са ограничителни системи и парапети. Мостът над река Места при км 100+400 е с нова пътна плоча и тротоарни конзоли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай