Преговорите между ГЕРБ и РБ приключиха без успех

Преговорите между ГЕРБ и РБ приключиха без успех | StandartNews.com

София. "Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз", заяви Цецка Цачева след преговорите с Реформаторския блок.

От ГЕРБ посочиха, че не са получили отговор на основни въпроси - дали блокът ще бъде стабилен и надежден партньор, дали приема лидера на партията Бойко Борисов за министър-председател, колко от партиите в блока са готови да подпишат коалиционно споразумение.

"Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях", заяви Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ за ново правителство.

"Само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно съставянето на правителство", допълни тя.

"Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, което разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти и категорично не го приемаме." Цачева заяви още, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към разговорите.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че основното притеснение след консултациите е, че няма юридическа яснота относно стабилността на Реформаторския блок и не са получили отговор от Реформаторите на политическите изисквания на ГЕРБ.

Реформаторският блок все пак изрази различно мнение от това на ГЕРБ. „Оценката на днешните разговори се разминава с тази на колегите. Ние дойдохме на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. Постигнахме сходство по над 90% от темите. С малки изключения имаме сходство по конкретиката на някои проблеми за решаване", заяви от своя страна Петър Москов и допълни, че Блокът е готов да продължи преговорите и в четвъртък.

Повече от шест часа продължиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок. Двете формации обсъдиха вариантите за политическа подкрепа и съставяне на правителство. Разговорите се водиха в отсъствието на представители на СДС и БЗНС в редиците на Реформаторите.

Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ преговаряха с бившия икономически министър от кабинета "Борисов" Трайчо Трайков, който вече е при Реформаторите, и неговите колеги Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов.

Преди началото на консултациите Реформаторите представиха платформа при постигане на съгласие и предложение за следващ етап от преговорите, в която предлагат в спешен порядък формиране на секторни работни групи за уточняване на конкретни параметри и календар на програма за управление в сферите на правосъдието, сигурността, администрацията, икономиката, здравеопазването, образованието, интеграцията и правата на малцинствата.

Реформаторите предоставиха тези свои искания в официален документ с подпис и печат от лидерите на блока и на журналистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай