Неделя,

Преговорите за кабинет: Армията става екологична

От: Редакция -
Преговорите за кабинет: Армията става екологична
A
A
A

Армията ни да стане по-зелена, не заради цвета на униформите на служещите, а заради въвеждането на екологични норми за опазване на околната среда и енергийна ефектовност на военните обекти.

Това беше една от темите на дискусиите за съставяне на кабинет в сектор "национална сигурност", които провеждат партиите "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България". Сред останалите обсъждани теми бяха увеличение на заплатите на военослужещите, дигитализация на отбраната и въвеждането на изкуствен интелект. От “Демократична България” предлагат въоръжените сили да кандидатстват за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда, включване на сгради тип “пасивни” във военните обекти и устойчиво управление на отпадъците, както и включване в инициативата Military Green.

От БСП настояват и за създаване на нова и ефективна система за привличане и подбор на военнослужещи, за да се преодолее недостигът на личен състав във войската. Пт левицата настояват още за усвояване на неизползваните военни имоти и модернизиране на образователната система в сферата на отбраната. 2% от държавния бюджет  да се дава за армията, каквото е изискването на НАТО, пък поискаха от "Има такъв народ".

От "Продължаваме промяната" се съгласиха с повечето от предложенията за модернизация на армията. Те подкрепиха идеята за цялостен преглед на планове и програми, но подчертаха, че ако тези планове не са реалистични, е по-добре да не се занимават с това, за да не бъдат написани пожелания, неподкрепени с готовността на държавата и обществото да отделят необходимите ресурси.

 

 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички