Преговори за ЦИК. Камелия Нейкова ли ще е шефът?

Консултации за състава на ЦИК прави в 14 ч. днес президентът

Преговори за ЦИК. Камелия Нейкова ли ще е шефът? | StandartNews.com

Консултации за състава на ЦИК прави в 14 ч. днес президентът Румен Радев в партиите в парламента. Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Промените в Изборния кодекс предвиждат съставът на комисията да бъде намален от сегашните 20 членове на 15. Те ще се разпределят между ГЕРБ, “Има такъв народ”, БСП, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.  ГЕРБ-СДС ще има четирима членове,  "Има такъв народ" и БСП ще излъчат по трима, ДПС и коалицията "Демократична България" – по двама,  а „Изправи се! Мутри вън!” ще посочи един представител в ЦИК.

Изпълнителното бюро на БСП реши вчера да излъчи Емил Войнов като зам.-председател на ЦИК, а Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева – като членове. И тримата са част от досегашната комисия, като Войнов бе шеф на червена ЦИК за прекия избор на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Преди вота на 4 април Войнов бе обвинен от ГЕРБ, че той прокарал усложняването на изборните протоколи.

Вчера на редовен съвет се събраха и ДПС. Очаква се да издигнат двамата досегашни членове от тяхната квота - секретарят на ЦИК Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев.

От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. "Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика", мотивира избора Манолова.

От “Демократична България” пък избирали между 5-6 имена. До късно снощи не бяха ясни двамата одобрени.

Партиите в парламента трябва да постигнат съгласие за ръководството на ЦИК. Ако такова не бъде получено, председателят на Комисията и секретарят й ще се определят чрез жребий.

Очаква се за председател на ЦИК „Има такъв народ” и „Демократична България” да издигнат Камелия Нейкова. Тя бе говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев - тогава и той от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член.

51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана зам.-председател на основаната от него партия “Нова алтернатива”.

Новата ЦИК ще трябва да осигури машини за всички секции с 300 и повече избиратели, където ще се гласува само машинно, да организира заснемане на преброяването на гласовете и попълването на протоколите, да се заеме с изборните секции извън ЕС, където отпадна ограничението да не са повече от 35.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай