Предложиха кандидат-депутатите да нямат имунитет

Предложиха кандидат-депутатите да нямат имунитет | StandartNews.com

София. Кандидатите за депутати да нямат имунитет бе предложено по време на заседание на комисията, която изработва проект на нов Изборен кодекс, предаде БНР.

Засега то само се обсъжда, но индикациите сочат, че комисията е възможно да го приеме. Председателят й Мая Манолова обясни, че вече има препоръка за махане на имунитета на кандидатите за депутати от Организацията "Група държави срещу корупцията".

"Няма друга страна, която да дава имунитет на кандидатите за народни представители. Може би е необходимо да се приведем в съотвествие с изискванията на тази организация, защото тя е считана за безспорно авторитетна", обясни Мая Манолова.

Четин Казак от ДПС подкрепи падането на имунитета, но каза, че трябва да има някаква защита от хипотезата от политическо посегателство.

Комисията предложи премахване на депозита за участие в изборите на инициативните комитети, които издигат независими кандидати. Според Четин Казак наличието сега на депозит от 10 хиляди лева е залог за сериозност и ангажираност в изборния процес. За партиите се предложи депозитът за регистрация да е 2 500 лева, а за коалициите – 5 000 лева.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони. Според Четин Казак, обаче това поставя в неравностойно положение партиите и инициативните комитети.

Комисията за Изборния кодекс предложи, подписите, изисквани за регистрация, да се намалят до 2500 за партии, а за независимите до 1% от избирателите в определен район, но не повече от хиляда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай