Вторник,

Искат директива за минимална заплата в Евросъюза

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Директива за минималната работна заплата във всички страни от Европейския съюз бе предложена днес от Европейската комисия. Целта е създаването на правна рамка, която гарантира достъп до минимално възнаграждение за всички граждани на съюза.

Директивата няма да задължава страните да въвеждат минимална заплата, нито ще определя нивото ѝ в различните държави членки. Част от държавите в ЕС определят минималното възнаграждение чрез колективни трудови договори, а други - чрез закон. ЕК иска да насърчи колективното договаряне във всички страни от ЕС.

"Минималните заплати са много различни в страните от Европейския съюз. В България минималната заплата е около 312 евро на месец, докато в Люксембург е 2142 евро. Като се вземат предвид разходите за живот, разликата е все още едно към три. Целта на тази инициатива не е да изравни нивата в различните държави. Но когато сравнявате условията на живот в различните страни и общото развитие за възнагражденията, се вижда, че минималното заплащане нараства бавно през последното десетилетие", заяви Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия.

"Днешното предложение има за цел да гарантира, че работниците в ЕС са защитени със справедлива минимална заплата, така че да могат да печелят достойно, където и да работят", посочи той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички