Обмислят субсидии за инфекциозните отделения

Това ще е част от мерките в подкрепа на болниците в страната

Обмислят субсидии за инфекциозните отделения | StandartNews.com

Здравното министерство да раздава субсидии на инфекциозните отделения. Това гласи едно от предложенията за промени в Закона за лечебните заведения, внесени в Народното събрание днес от д-р Даниела Дариткова и група народни представители от ГЕРБ.

Законопроектът е продължение на обявените от новия здравен министър проф. Костадин Ангелов мерки в подкрепа на лечебните заведения в страната.

Целта на измененията е държавните и общински болници да получават допълнителни средства от МЗ, за да поддържат в готовността клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни заболявания. От ГЕРБ предлагат субсидии да могат да получават и лечебни заведения с държавно и/или общинско участие, както и всички останали, в които има инфекциозни отделения.

Изрично обаче е посочено, че това се предвижда само за периода на обявено извънредно положение или епидемична обстановка поради разпространение на заразна болест.

В мотивите към законопроекта е записано, че предложението за разширяване на законовите възможности за субсидиране със средства от бюджета на МЗ на лечебните заведения, е в отговор на констатираната по време на епидемията от коронавирус нужда от финансова подкрепа.

„Предвид спецификите и неяснотите по отношение на заболеваемостта и разпространението на болестта сред населението се установи, че то не може да бъде прогнозирано с абсолютна точност и в този смисъл са възможни драстични промени в ситуацията в отделните периоди, което от своя страна наложи необходимостта от полагане на допълнителни усилия за създаване и поддържане на постоянна готовност на всички нива на здравната система“, пише в мотивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай