Предизборна агитация - само на български, решиха депутатите

Предизборна агитация - само на български, решиха депутатите | StandartNews.com

София. Предизборната кампания ще се води само на български език, решиха депутатите. Трети ден парламентът гледа на второ четене проекта за нов Изборен кодекс. Мнозинството отхвърли текстовете за водене на предизборни кампании на други езици, предложени от народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид. Мотивацията им беше, че в изборите за Европарламент могат да гласуват граждани на всички държави от ЕС. Те бяха предвидили „В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

 

В началото на заседанието не се събра кворум, тъй като парламентарната група на ДПС демонстративно напусна пленарната зала. При втората регистрация депутатите от ГЕРБ масово се отчетоха и заседанието започна, а представителите на ДПС се върнаха в залата.

 

След гласуването лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви от парламентарната трибуна: "Този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език".

 

"Току-що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то бъде обект на дискриминационно отношение. Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език", посочи Местан.

 

„Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш в българските малцинства в чужбина. Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент, листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията", попита лидерът на ДПС.

 

„Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсън иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България", заяви Лютви Местан.

 

След него на трибуната излезе депутатът Хюсеин Хафъзов, който разбуни духовете с думите: "Искам да живея свободен и съм готов да заплатя за свободата си". Той изброи имената на няколко души, които са лежали по затворите, защото са отстоявали свободите си. Наред с името и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Хафъзов спомена името на Ахмет Давутоглу от с. Искра. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" с шумна реакция напуснаха залата. Те помислиха, че Хафъзов говори за вътрешния министър на република Турция, който носи същото име. Българският гражданин Ахмет Давутоглу е бил репресиран през тоталитаризма и е лежал в затвора. Това се опитаха да обяснят представителите на ДПС, но заседанието вече беше провалено. Остатъкът от дебатите и гласуванията са отложени за сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай