Пред парламента ври. Хиляди на бунт, искат компенсации

Протестиращите отказаха да разговарят с Мая Манолова и Тошко Йорданов

Пред парламента ври. Хиляди на бунт, искат компенсации | StandartNews.com

Докато депутатите се караха в пленарна зала да поправят или не решението за увеличените пенсии, пред парламента завря. Хиляди представители на ресторантьорския бизнес, на туристическия бранш, на превозвачите и такситата се събраха пред сградата на Народното събрание. Те протестират срещу новите противоепидемични мерки, които не са съпроводени с адекватни за бизнеса компенсации.

ФОТО БГНЕС

Таксита и коли на вериги ресторанти блокираха движението по бул. "Цар Освободител".При протестиращите отидоха депутатите от ИТН Тошко Йорданов и Филип Станев, Мая Манолова и Арман Бабикян от "Изправи се.бг! Ние идваме". Но оратор ги призова да се върнат в сградата на Народното събрание, защото протестът не е политически.

ФОТО БГНЕС

Протестиращите обявиха, че оцеляването им е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу COVID-19 и липсата на компенсации за засегнатите сектори.

Те настояват и за финансови компенсации за очакваните загуби.  

https://static.dir.bg/uploads/images/2021/09/08/2248549/orig.jpg?_=1631106462

ФОТО: Дир.бг

Част от заведенията ще останат затворени до 17 часа, в знак на протест, а собствениците и служителите им се присъединяват в демонстрацията.

https://static.dir.bg/uploads/images/2021/09/08/2248548/orig.jpg?_=1631106334

ФОТО: Дир.бг

От бизнеса не са съгласни с въведеното намалено работно време на заведенията до 23:00 часа, което според тях спира работата на баровете и нощните заведения.

ФОТО БТА

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Свобода за бизнеса", "COVID-19 няма работно време", "Равни условия", "Искаме да работим", "Как да си платим сметките", "Ваксината е личен избор, не условие за работа" и обясниха, че имунизирането срещу COVID-19 не трябва да бъде задължително или да води до дискриминация.

ФОТО БТА

"Искаме незабавната оставка и сезиране на прокурор за геноцид и дискриминация на министър Стойчо Кацаров!", казаха протестиращите.

Протестиращите се заканиха да организират още по-мащабна демонстрация на 28 септември. Те смятат да блокират ключови пътни артерии, ако исканията им не бъдат чути.

По-рано през деня здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че няма да промери мерките въпреки протестите, което допълнително разгневи бизнеса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай