Пред очите на всички! Див скандал за служебния кабинет (ОБЗОР И ВИДЕО)

Румен Радев и Кирил Петков кръстосаха шпаги

Скандал пред очите на цяла България се разрази в Президентството при връчването и връщането на втория мандат за съставяне на правителство. 

ВИЖ ОЩЕ: Край! "Промяната" с решение през сълзи (НА ЖИВО)

Румен Радев и Кирил Петков влязоха в словесен дуел за служебното правителство. 

Това стана, след като Петков три пъти помоли президента Румен Радев да насрочи избори 2 в 1. Те са най-изгодни за ПП-ДБ, тъй като енергията от европейския вот за тях, ще им налее и парламентарни гласове. Социолозите са категорични, че при парламентарни избори на 2 юни и европейски на 9 юни, както сочат времевите изчисления на вота за НС, "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се сринат на националния вот.

Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължат оттук-нататък. Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха с промените в конституцията, които приехте, настъпи Радев "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тесният кръг за предложения за служебен  министър-председател се скъсиха още повече днес. Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Тя беше единствената фигура, която не бе близка с никоя партия. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката днес? Учудих се защо не повдигнахте въпроса в парламента - защо, как, с какви мотиви, имало ли е натиск, да поискате изслушване, заяви Радев. И отсече: "Рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет".

Кирил Петков отново го помоли за избори 2 в 1.

Вече е много късно за такава молба, призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията за служебен кабинет. Ще направя всичко възможно процесът по служебен кабинет да е максимално безпристрастен, но вие направихте всичко възможно тази институция (б.р. - президентската) да не може да владее процесите, както досега, заяви Радев.

Много скоро ще разберете защо - когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации, продължи президентът.

Преди това първи папката получи Кирил Петков като съпредседател на групата на ПП-ДБ. За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не спазиха уговорката си и се отметнаха от това да има управление за 18 месеца с ротация на деветия. За втория мандат дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме на избори, не оцениха жеста и го отказаха. Затова просто формално връчвам папката с решението ни кандидат за премиер да бъде Николай Денков с ясното съзнание, че тя ще бъде върната, заяви Петков, подавайки папката на Радев.

До последния момент вие и цялата ви политическа формация положи усилия България да има редовно правителство, включително и вчера. И макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, толкова е динамична обстановката, че свикнахме всяко решение да е предпоследно, затова ви връчвам папката, за да кажете окончателното си решение, каза Радев и от своя страна даде папката с мандат на Денков.

Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото НС няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, която е със срок до края на 2024 г. Няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ - ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание, обясни Денков защо връща папката.

Нямаме съмнение, че преговорите са водени проформа, с ясното съзнание, че се отива на избори, каза Денков.

Оттук-нататък отново, за съжаление, българските граждани ще трябва да решат накъде да продължим. Единият вариант е да се върнем назад - където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да се обсъждат доходите на българите, или ще продължим с европейският път за развитие на България - в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата, обясни Денков.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Жорж
преди 1 месец

Няма никакъв "див скандал", пълни глупости на търкалета!

Откажи
аряхово
преди 1 месец

Сайта Козлодуй БГ Инфо не се Зарежда а Радио Ривър Фм Мълчи Защо

Откажи