Пред Кулеба! Пришпорват решението за военна помощ за Украйна

Демократична България настоява то да бъде взето преди Великденската ваканция

Пред Кулеба! Пришпорват решението за военна помощ за Украйна | StandartNews.com

Демократична България използва посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба, за да пришпори решението за предоставяне на военна помощ на Украйна. Депутатите на Христо Иванов и Атанас Атанасов излязоха със специална декларация, в която се настоява решението да бъде взето преди Великденската ваканция.

Не можем да излезем във Великденска ваканция със спокойни сърца преди да разгледаме решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Затова настояваме още в днешното заседание на Комисията по външна политика от 15 ч то да бъде разгледано, се казва в декларацията.

Ето какво гласи декларацията на Демократична България7

Днес в Народното събрание се проведе среща на народни представители, членове на Комисията по външна политика, с министъра на външните работи на Украйна г-н Дмитро Кулеба и водената от него делегация. В центъра на дискусията беше поставен въпросът за оказване на всякаква необходима помощ на Украйна, включително военна.

Представителят на българската общност в Украйна и депутат в украинския парламент г-н Кисе заяви, че от руската агресия на територията на Украйна загиват и много хора с български произход и настоя за оказване на военна помощ.

Министър Кулеба ясно заяви: „Украйна ще спечели тази война – 100%“. Този кураж, дързост и смелост вижда целия свят.

Затова ние сме длъжни да разгледаме възможността за военно-техническа помощ за Украйна, за да може украинският народ да защити живота, свободата, честта на своите граждани от руската агресия. За нас от “Демократична България” е нетърпимо да гледаме военните престъпления - мъченията, изнасилванията, убийствата, на цивилни, за които спомена и външният министър.

Всяка една държава е голяма колкото е голямо нейното достойнство. В този смисъл България не е малка страна. И колко сме големи, зависи от нашата способност да разберем мащаба на настоящия исторически момент, а не от територията ни, още по-малко от плахостта на определени политически сили и техните лидери.

Не можем да излезем във Великденска ваканция със спокойни сърца преди да разгледаме решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Затова настояваме още в днешното заседание на Комисията по външна политика от 15 ч то да бъде разгледано.

Заедно с това настояваме хуманитарната помощ за украинските бежанци да не спира, каквито заявления бяха дадени от представители на държавни институции. Наш дълг като държава, изповядваща демократичните и общочовешки ценности, е да предоставим всяка помощ на хората, бягащи от агресора.

Вярваме, че България ще прояви солидарност и ще остане вярна на своя исторически и цивилизационен избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай