Правят временна комисия за Турция и Русия

Правят временна комисия за Турция и Русия | StandartNews.com

Временна парламентарна комисия ще проучва фактите и обстоятелствата, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на България. Под проект, който преди минути бе внесен в деловодството на НС, са се подписали 72-ма депутати от 5 парламентарни групи - ГЕРБ, ДПС, БСП, БДЦ и ПФ. От АБВ не са проявили интерес да се присъединят, а с РБ и "Атака" разговори не са водени. Първите, които са се подписали, са Цветан Цветанов, Михаил Миков и тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

Казак припомни, че идеята е дошла от ДПС още миналата седмица, веднага след като турски медии информираха, че Анкара Ще наложи на Ахмед Доган и Делян Пеевски забрана за влизане в страната. Това ще е една от обсъжданите теми.

Комисията ще бъде формирана на паритетен принцип - по 2-ма депутати от всяка парламентарна група. Независими няма да членуват в нея. ОТ ДПС предлагат председателят да е от ГЕРБ като най-голям партия в парламента. Тя ще има срок на действие 2 месеца и още не е ясно дали ще излезе с доклад.

Ще изискаме информация от всички компетентни органи - МВнР, МВР, службите за сигурност и съответните длъжностни лица. "В мотивите е записано, че има твърдения в медиите през последните дни, че има опити за намеса във вътрешната политика от страна на отговорни фактори - политици, дипломати и т.н.", поясни Казак.

От РБ паралелно готвят създаване на подобна комисия. Мотивите за нея пише Атанас Атанасов. Радан Кънев обяви, че от медиите научил за другата инициатива.

Междувременно на заседание на ПГ на ПФ по обяд стана ясно, че патриотите предлагат в названието на комисията освен Русия и Турция, да се включат "и други,", за да не се ограничава проучването само до 2 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай