Правосъдният министър вкара нова интрига в спора за Гешев

Атанас Славов коментира изслушването в комисията LIBE на главния прокурор

Правосъдният министър вкара нова интрига в спора за Гешев | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира изслушването в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE на главния прокурор, което се състоя вчера. По думите му изслушването на Гешев е трябвало да продължи половин час, но е продължило едва 15 минути.

„Нашето, на министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и аргументите на Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор.

„Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама как така сте тръгнал, при положение, че има висящо производство”, преразказа Славов.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове”, смята Славов.

Запитан дали, след като е чул изслушването, очаква да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов коментира, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване”.

„Когато решат - работят. Видяхме свръхактивното в последните седмици. А какво правеха в изминалите 4 години. Този въпрос му беше и зададен по време на изслушването”, каза Славов.

„Основният акцент на комисията беше: „Защо чак сега?". Няма разумен отговор на този въпрос”, каза Славов.

Запитан кой ще изпълнява функциите на Гешев, докато се избере нов главен прокурор, министърът обясни, че наследникът трябва да се определи от пленума на ВСС, защото той избира по принцип главен прокурор. Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм, за да започне да връща доверието в институцията.

Като човек, който ще председателства тези заседания, не искам да влизам в конкретика, отказа той да отговори на въпрос дали това трябва да е някой от настоящите заместници на Гешев.

Още миналата година считах, че има вероятно и по-сериозни и по-тежки обстоятелства за отстраняването на Гешев. В искането на Надежда Йорданова имаше дори индикация за осъществяването на състав на престъпление. Има сериозни данни, които трябва да бъдат разследвани съществено. Механизмът вече е в сила. Ако е вече бивш главен прокурор, тогава би следвало да се приложи общия механизъм, обясни Славов.

Трябва да се задейства процедурата по избор на съдия, но първо трябва да бъде обявен списъка на съдиите, които са се съгласили да бъдат адхок прокурори, това трябва да стане до дни. МВР трябва да определи кои ще са разследващите полицаи със заповед на министъра.

Той разказа, че ще насрочи самостоятелно заседание на ВСС, на което да се изследват механизмите и опити за натиск върху членове на съвета или представители на съдебната система. Не бива да има никакво съмнение върху високия интегритет и професионализъм в членовете на съвета, категоричен бе Славов.

Нямал съм възможност по същество с Пеевски да обсъждам в детайли конституционни промени, но е важно в парламента да има широко съгласие. Това е сложен процес, който предполага разговори, обясни министърът.

Не съм възлюбил ДПС, когато седя с тях на една маса, просто така изисква процесът, допълни Славов.

В проекта на ДБ и ПП, в чието писане съм участвал аз, е запазена фигурата на главния прокурор, но с много по-малки правомощия. Направена е стъпка към децентрализиран модел, главният прокурор не е на върха на пирамидата, а е просто административен ръководител, разказа още Славов. Аз не съм дефинитивно срещу това да няма главен прокурор, напротив - след като една институция се е натоварила толкова много негативно, може би трябва да минем напред, допълни той. Нямало проблем такава промяна да се направи от обикновено Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай