Правосъдният министър проговори за протеста. Поиска независима проверка

Атанас Славов определи декември като ключов за съдебната реформа

Правосъдният министър проговори за протеста. Поиска независима проверка | StandartNews.com

Правосъдният министър проговори за погроми в София, които се случиха след протеста срещу БФС. Коментира и действията на полицията. Той поиска независима проверка.

„Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”, коментира Атанас Славов в студиото на „Здравей, България”.

По думите му трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, заяви Славов. Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви министърът.

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви Славов. Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа.

„В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в МП работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите”, коментира Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай