Правителството прие картата за електронно управление

Правителството прие картата за електронно управление | StandartNews.com

Разработват стратегия за киберсигурност на информационните потоци

Бургас. Министерски съвет прие пътната карта за електронно управление на изнесеното заседание, което се проведе в Бургас в сряда. Тя обхваща периода от края на тази година до 2015. Вицепремиерът и министър на икономиката Даниела Бобева демонстрира нагледно пред журналисти чрез слайд-шоу как ще функционира картата за електронно управление.

"Около 300 милиона евро са усвоените средства до момента по този проект. За съжаление резултатите не са много видими. Целта на тази пътна карта е в рамките на следващата година и половина ние да успеем да финализираме и направим всичко онова, което е направено досега, действително работещо. Крайната цел, която се преследва, е да може всички администрации да бъдат обвързани, и по-конкретно техните регистри, по такъв начин, че да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса", каза Бобева.

Тя уточни, че до момента са разработени 30 регистъра, които обхващат 14 министерства и други ведомства. "Всички те трябва да успеят ефективно да подават информация по една платформа, която се нарича "облак", и след това всяка една администрация, в рамките на компетенцията си, да може да изтегли необходимата й информация", обясни министър Бобева. Резултатът за бизнеса и гражданите ще бъде в спестяване на време и намаляване на административните разходи.

"Друг акцент от пътната карта е изграждането на свръхвисокоскоростна комуникационна свързаност за достъп от следващо поколение до всички общини. Сега са изградени до голяма част от общините, но са останали още 59 общини. За 29 от тях вече се работи по проект и се надявам до края на 2014 - началото на 2015 ще имаме готовност", подчерта Бобева.

Паралелно с това се разработва и стратегия за киберсигурността на информационните потоци, с които ще оперира електронното управление. "Не можем да разглеждаме стратегията за електронно управление отделно от системата за киберсигурността й. Защото с предоставянето на всяка една електронна услуга се събира информация, която се съдържа в различни регистри, някои от които са от изключителна важност за нормалното функциониране на системите на министерствата и на държавата като цяло. Затова трябва да се гарантира, че предоставянето на такъв тип услуги няма да създаде риск за тези масиви и информационни потоци", допълни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той уточни, че вече е проучен международният опит и най-добрите модели в тази насока и те ще бъдат адаптирани и приложени спрямо условията в България. Екип от наши експерти ще посети САЩ, за да се запознае с добри практики и модели, които са изградени там. "По време на моето посещение в САЩ американското правителство пое ангажимент да ни окаже помощ и съдействие, включително и обучение, по изграждане на една такава стратегия и система за сигурност", каза министър Йовчев.

Кризата в украйна се отразява на износа

На въпрос как се отразява кризата в Украйна на нашата външна търговия и в частност на износа, вицепремиерът Даниела Бобева отговори: "Относно външнотърговския баланс данните за първите месеци на тази година, те са традиционно по-трудни по отношение на износа. Надяваме се да имаме балансирано търговско салдо за тази година. Правителството направи една оценка как ще се отразят събитията в Украйна – за съжаление те се отразяват неблагоприятно на българската външна търговия".

"Не е лесно да преориентираш търговия за месец - два. Правим всичко възможно, което зависи от правителството, подкрепяме фирмите. Най-важното, което успяхме за последните няколко месеца е това да пуснем няколко продукта за предекспортно финансиране и трябва да отбележа, че Банката за развитие има изключително голям интерес. Вече около 20 проекта са финансирани, което дава глътка въздух на българския износ, най-вече в стоки, които имат добавена стойност", посочи Бобева.

"Продължаваме на политическо равнище да обсъждаме възможни нови пазари, да търсим начини, ние ще гледаме след една седмица откриването на нови търговски служби в потенциални пазари. Всичко това, за да подпомогнем износителите", заяви вицепремиерът. На миналото заседание на МС е обсъден и пакет от мерки за облекчаване процедурите за износ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай