Правителството няма да излиза в отпуска

МВР показа сериозен дефект в работата през последните 4 години, обяви Орешарски

Правителството няма да излиза в отпуска | StandartNews.com

София. "Това лято министрите няма да излизат в отпуска. Поне по една седмица ще имат вероятно, но няма да излизат в пакет, така че Министерският съвет няма да прекъсва работа през лятото". Това заяви министър - председателят Пламен Орешарски след първото заседание на новия кабинет.

„Следващата седмица ще бъде организирана среща с работодателите, бизнеса и неправителствения сектор за намаляване на административните такси", каза още Орешарски и уточни, че кабинетът започва с пълна инвентаризация на съществуващите режими. По този начин ще стане ясно кои могат да бъдат облекчени или премахнати.

„Напомних на министрите да дадат подходящи предложения в ЗОП, за да направим още по-неутрална процедура и да разширим достъпа до участие в процедурите за обществените поръчки, допълни министър - председателят.

За реформата в МВР

По отношение реформите в МВР и обвиненията на ексминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че те се правят без да се съгласуват с Брюксел, Орешарски заяви, че вътрешното ведомство е показало сериозни дефект в работата през последните четири години.

„Аз лично няма да се съглася да продължи да работи така. И ако някой счита, че то е било в идеално състояние в последните четири години, може да продължи да занимава нашите партньори. Аз ще се опитам пред партньорите да аргументирам обратното - че МВР трябва да започне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме", заяви Орешарски.

„Мисля, че всяко ново правителство има известно основание системи, които счита, че не работят добре, да се опита да ги преподреди, за да работят по-добре в съответствие с целите, които е поело пред обществото", каза още той.

„А опитът за натрапване на някакви идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти, не е за насърчаване", подчерта министър-председателят.

Работим за добросъседство с Турция

"По отношение на външната политика - ще имаме пълна приемственост в този аспект. Ще работим за добри отношения с всички наши съседи", каза премиерът. „Уважаваме избора на турския народ по отношение на неговото правителство, така че ще работим за добросъседство", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай