Правителството децентрализира здравната каса

Правителството децентрализира здравната каса | StandartNews.com

София. „Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса". Това каза премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна, в отговор на въпрос от Десислава Атанасова от ГЕРБ, който бе зададен в рамките на блиц парламентарния контрол. Депутатката попита какви ще бъдат мерките, които ще предприеме правителството във връзка с това българските граждани да се осигуряват така, че да няма недостиг в здравната каса.

„Вярно е, че в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства",отговори премиерът. „НЗОК изпитва сериозни трудности с финализиране на тази година. Дори чисто алгебрично да погледнете каква част е изразходвана за първото полугодие, ще видите че е над 50 на 100. Мерките, които ще предприемем ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година",продължи той.

„Набелязани са редица мерки по промяна на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата. Имаме амбицията за скъпоструващи лекарства да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността на лекарствата", каза още Орешарски в отговор на въпроса на Атанасова. По-добра събираемост на здравните осигуровки е друга цел, която си е поставило правителството, обясни премиерът и алармира, че нараства броят на здравно неосигурените през последните години. „Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса, демонополизация, по-ефективен контрол", каза отново той.

„Монополното положение на НЗОК е в основата на трудно въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата", заяви министър-председателят от трибуната на парламента.
Десислава Атанасова пък каза в реплика, че премиерът Пламен Орешарски и здравният министър д-р Таня Андреева си противоречат в изказванията. „Редно е, когато има дебат и когато има позиция, тя да е еднаква. С удивление установявам, че министърът на здравеопазването в последните няколко седмици си противоречи с казаното от вас. Таня Андреева отрече, че ще има различно възлагане на обществените поръчки за 2014 г. по отношение на лекарствените продукти", продължи Атанасова. И напомни, че управителят на НЗОК Румяна Тодорова е твърдяла, че няма да има връщане на лекарствоснабдяването.

„Моля, когато обсъждате идеи, да го правите толкова публично и прозрачно, за да могат и тези български граждани да вземат отношение", допълни народният представител от ГЕРБ в своята реплика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай