Неделя,

Правителството с ключово решение за Украйна

От: Агенция Стандарт -
2444
Правителството с ключово решение за Украйна
A
A
A

Със свое решение правителството одобри проекта на гаранционно споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно решение на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна.

Министърът на финансите беше упълномощен да проведе преговорите по споразумението и да го подпише от името на Република България, при условие за последваща ратификация, съобщиха от правителствения пресцентър, предаде БГНЕС.

Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Размерът на гаранции, които Република България трябва да осигури, е 16 654 646 евро, предвидени в лимита за държавни гаранции в Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com