Правителство на Слави ще мине от раз

Президентът ще действа в кратки срокове, защото държи на служебен кабинет

Правителство на Слави ще мине от раз | StandartNews.com
  • Президентът ще действа в кратки срокове, защото държи на служебен кабинет
  • По-добре е да има правителство при действащ парламент поне за година и половина, казва Юлий Павлов в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Какви са шансовете за кабинет след откриването на парламента? Ще има ли кабинет на партията на Слави?
- Партията на Слави Трифонов е повече бизнес проект, отколкото политически. Какви са шансовете за съставяне на кабинет зависи основно от неговото решение, защото той е изправен пред два варианта. Единият е, както го съветват някои, да играе "ва банк", тоест да върне мандата и да се откаже да предлага правителство, при което очевидно третият мандат няма да има никакви шансове да успее и ще се отиде на бързи предсрочни избори и служебен кабинет. Другият вариант е той да си зададе въпроса дали едни предсрочни избори толкова скоро при неговия отказ да предложи правителство биха довели до увеличаване на резултата му. Но дори и да увеличи гласовете си като бройка, в следващото Народно събрание най-вероятно ще влязат и националистически формации, които този път няма да се явят поотделно, а ще направят някаква коалиция.  

Възможно е ГЕРБ да има повече гласове

Въобще това е един скок в неизвестното - да има предсрочни избори, и по-отговорната политическа позиция е "Има такъв народ" да предложи кабинет. Той ще мине с доста голямо мнозинство. Независимо дали Слави Трифонов избере вариант да преговаря с другите партии на протеста и да включи и техни представители в кабинета, или с никого не преговаря и накрая да предложи собствено правителство. И в двата случая то ще мине, защото и БСП, и ДПС, и ГЕРБ вече обещаха подкрепата си. Тъй като, няма какво да се лъжем, БСП не са готови за скорошни избори, ДПС искат да си поизчистят имиджа и да се откъснат от досегашната, макар и неофициална, връзка с управляващите. А ГЕРБ поради различни причини, вероятно защото не искат служебно правителство, обещаха 10, ако трябва и 20 депутати в подкрепа на Слави.Така че предложи ли правителство Слави Трифонов, със сигурност ще мине. Друг е въпросът колко ще е стабилно.
- Каква е прогнозата Ви?
- На мен лично ми се струва, че в тази ситуация и предвид кризата, предвид евентуалните икономически затруднения, ако пандемията се проточи по-дълго, както и затрудненията във ваксинационния план, е по-добре да има правителство при действащ парламент, което да прекара страната през тези трудни времена. А евентуално след година и половина да се мисли за нови предсрочни избори и да се търси политическо мнозинство, когато и обществените нагласи биха могли да се променят. За няколко месеца, ако има предсрочни избори, нагласите няма да се променят особено и партиите на протеста не могат да съберат над 120 депутати в близко бъдеще.
- Какъв би бил следващият ход на Бойко Борисов, каква ще е политическата му съдба?
- На него едва ли би му било комфортно да е в парламента и там непрекъснато да го атакуват. А дали ще остане действащ председател на партията, или и ще се оттегли, ще бъде нещо като почетен председател, още е рано да говорим. Ние не знаем дори какъв би бил кабинетът, който ще предложи. Така че, според мен, е още много

рано да се говори за политическата съдба на Борисов

- А какво да кажем за политическата съдба на Корнелия Нинова и на БСП?
- Корнелия Нинова така си разчисти партията, че онези, които останаха нейни критици в БСП, са абсолютно малцинство. Не могат да й получат оставката. Виждате какво се получава  - двама членове на Изпълнителното бюро искат оставката й. Резултатът е, че всички членове на Изпълнителното бюро подават оставка, но Нинова - не.
- И лявото пространство се оказва политически непредставено...
- Виждате, че в цяла Европа левите политически сили са в криза. Но в България, според мен, причината за кризата не е като в Западна Европа. Причината е, че не остана политическа сила в ляво, която да е истински лява. У нас за лява политическа сила има достатъчно почва, тъй като има доста хора, които не са особено заможни. Но БСП от лява политическа сила се превърна в по-скоро националистическа,

БСП се опитва да заеме терена на националистите

който поначало не е особено широк, и поради това се свива.
- Каква ще е ролята на президента в близките дни?
- Тези наши гадания няма да продължат много дълго, тъй като президентът ще направи всичко възможно да действа максимално бързо. Той и изборите насрочи на една неподходяща дата, защото, видите ли, правителството на ГЕРБ трябва да си ходи скоро. Ако следва тази логика, той трябва максимално да ускори процедурата. Другата причина да я ускори е, че той от една година си мечтае за служебно правителство. И колкото малко време даде на парламентарните сили да се договарят, толкова по-малък е шансът те да не успеят да го направят. Мисля, че до средата на май ние вече ще имаме отговор на тези въпроси. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай