Пращат доклада за "Авиоотряд 28" в прокуратурата

Тежки пороци, "тонове фъстъци" и любопитни полети скараха депутатите

Пращат доклада за "Авиоотряд 28" в прокуратурата | StandartNews.com

София. Парламентът прие решение по Доклада на Временната комисия за проверка на всички данни при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г., при дебатите по доклада на комисията.

Депутатите решиха да изпратят доклада за „Авиоотряд 28" в прокуратурата за наказателно правна преценка. От 180 народни представители- 100 гласуваха „за", а 80 бяха „против".

Полетите с „Авиоотряд 28" предизвикаха широка дискусия в парламента. Народните представители стигнаха и до лични нападки в своите изказвания от трибуната на НС. Докладът, който е дълъг 40 страници, бе преместен като първа точка на заседанието, по предложение на опозицията, от която отсъстваше Бойко Борисов.

От дебата в парламента стана ясно, че за 144 полета няма информация за това с какъв състав са били и каква е била целта им. Знае се само, че те са стрували 32 917 237 лв.

Авиоотрядът е използван многократно за превозване на футболни отбори, не само на Бистришките тигри, използван е и от волейболен отбор, използван е за заснемане на филми, за полети за наблюдение на телето Бойка, което беше подарък на премиера", каза председателят на временната комисия за „Авиоотряд 28" Венцислав Лаков от парламентарната трибуна.

Депутатът от „Атака" каза, че е имало полети и за предизборни цели. „Сутринта премиерът Борисов е на предизборно събрание в Пловдив, а следобед – в Плевен, а за превозване на участниците е използван хеликоптер на ВВС", добави той.

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски коментира доклада с думите: „От доклада на временната комисия не се разбра нищо, освен едни цифри. Обвинявате Борисов, че като се возел с Авиоотряда, са го чакали коли. Нима сега, като слезе Орешарски, не идват коли да го охраняват?".

„Има съмнения, че Авоотрядът се е използвал за превозване на съмнителни леки жени с тежки пороци", каза по темата Антон Кутев от Коалиция за България.

„Винаги е по-добре в присъствието на министър-председател, макар че не съм информиран да е вярно, да присъстват леки жени с тежки пороци, отколкото както по ваше време - леки мъже с тежки пороци", му отговори Московски от ГЕРБ. И увери, че Тройната коалиция по времето на Станишеве е ползвала „Авиоотряд 28" с над 300 часа повече, отколкото кабинета „Борисов".

„Започнахте с твърдения, че са изнасяни куфари с пари за Ливан, че са превозвани фолк-певици, че са изядени килограми фъстъци. Аз не съм дошъл в парламента да се занимавам с глупости", продължи коментара си по доклада бившият транспортен Министър Ивайло Московски. По повод неговите думи Рамадан Аталай от ДПС отбеляза: „Въпросът не е, че човек е ял ядки при полет с Авиоотряд 28, а кой и по какъв начин ги доставя."

„Аз не искам нашият премиер, който и да е той, да пътува с магарешка каруца. Но искам да знам каква е сигурността на премиера, когато пътува, кой пътува с него, дали е застрашен", каза още Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай