ПП-ДБ поема по нов път! Ивайло Мирчев разкри интригата

Проектокабинет на ГЕРБ, оглавяван от Мария Габриел, няма да мине в парламента

ПП-ДБ поема по нов път! Ивайло Мирчев разкри интригата | StandartNews.com

Първи признаци, че "Продължаваме промяната-Демократична България" са готови на отстъпки станаха видни тази сутрин от интервю на активиста на ДБ и на коалицията и депутат Ивайло Мирчев. С думите си той завърза интригата, която и без това е голяма около съставянето на редовно правителство на България.

Има вероятност предлаганият от ПП-ДБ за премиер с втория мандат - акад. Николай Денков да предложи друг състав на проектокабинет, съобщи Мирчев.

Неговата прогноза е, че проектокабинет на ГЕРБ, оглавяван от Мария Габриел, няма да мине в парламента. Мирчев препотвърди позицията на втората по големина парламентарна сила, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Мирчев обясни, че вчерашната среща между ръководствата на ГЕРБ и ПП-ДБ в председателския кабинет в парламента е била за препотвърждаване на позициите.

"Ако ГЕРБ считат, че е възможно с Габриел да съставят правителство и да направят някакви реформи, имат право да опитат, но аз не мисля, че в парламента това правителство ще мине. Не вярваме, че е възможно правителство на конституционната реформа с първия мандат, защото и политическите сили, които биха го подкрепили, не са тези, които биха извършили реална конституционна реформа", посочи той.

Мирчев отхвърли хипотезите за евентуално "отлюспване" на депутати в подкрепа на кабинета "Габриел" или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

"Няма как да има тайно гласуване на кабинета "Габриел". Винаги преди подобни гласувания започват слухове - едни няма да влязат, други били купени, но политическата цена, която ще бъде платена от политическата сила, която се опита да направи подобно нещо, ще е толкова висока, че не вярвам такова нещо да се случи", каза той.

Според Ивайло Мирчев правителството на конституционната реформа, която предлага ПП-ДБ с втория мандат, не трябва да е коалиционно, а да има експертен характер - да е равно отдалечено от политическите сили, които биха го подкрепили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай