Последна среща, има ли надежда? ИТН при Габриел

Кандидат-премиерът разговаря с парламентарно представените партии

Последна среща, има ли надежда? ИТН при Габриел | StandartNews.com

Последната среща за деня! "Има такъв народ" дойдоха точно в 15:30 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание“, за да разговарят с Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение? Свиленски огорчен на срещата с Мария Габриел

Тя представи своите идеи за реформи, приоритети и виждания, като препотвърди и пред ИТН, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

ВИЖ ОЩЕ: Балабанов с първи думи за Габриел и Гешев

"Благодарим за поканата, в известна степен ние одобряваме начина, по който вие се опитвате да провеждате подобен тип срещи, защото реалността е такава - няма политическа партия, която може да управлява сама, независимо колко й се иска. Надявам се като водеща политическа сила и водеща на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казвате, а именно, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт", това заяви Тошко Йорданов от ИТН. 

ВИЖ ОЩЕ: Цонев: На България ѝ отива да има жена премиер

"Бихме могли да водим диалог, да стигнем до общи цели, но всичко това, което очертахте е прекрасно и аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет. Въпросът е в детайлите и в акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговор на експертно ниво", допълни Йорданов. 

ВИЖ ОЩЕ: Габриел пред ДПС! Голям приоритет - културното наследство

Според него е хубаво да има съдебна реформа, но и да се работи по нея. 

"Ние подкрепяме това изявление, което направихте днес за Иван Гешев, радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод за 2-3 години, тъй като това е искане на обществото от протестите, още когато вие управлявахте. Но не е само това. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна на Конституцията, което може да стане много трудно, има нужда от промяна и в КПОНПИ, но трябва да е много внимателно. Ние ще бъдем много стриктни това да не се превърне в поредната бухалка - новореформираното КПКОНПИ, каквото беше опитано да се направи от Асен Василев и Кирил Петков. Законът, който те предлагат, ние сме твърдо против, ние си имаме свое решение, надявам се и вие да сте по-разумни, за да не превърнем този орган в бухалка на управляващите, които и да са те", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай