Цонев: На България ѝ отива да има жена премиер

Пожелавам ви да завършите мандата успешно, каза той

Цонев: На България ѝ отива да има жена премиер | StandartNews.com

Поздравления за номинацията. На България й отива да има жена премиер в този труден момент. Ние в ДПС имаме принцип – когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените в Движението. С тези думи зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев се обърна към кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел по време на работна среща между експертните групи на двете партии. Пожелавам Ви да завършите успешно мандата, който ще получите и да започнем работата, която българските граждани очакват, подчерта Цонев.

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел поиска главата на Иван Гешев, 10 приоритета (ВИДЕО)

Мария Габриел представи пред ДПС 10-те приоритета на правителствения екип, който ще предложи. По думите ѝ трябва да се работи заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел пред ДПС! Голям приоритет - културното наследство

По отношение на приоритетите ние припомнихме, че голяма част от тях са не само и наши, но в предизборната кампания ние поехме ангажимент пред българските граждани да ги изпълним, посочи Цонев.

От Вашите приоритети днес медиите изведоха пред скоба приоритета с искането за освобождаване на главния прокурор. Нашият председател каза пред медиите, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме, категоричен бе Йордан Цонев.

И подчерта: „Още повече, че тя е в унисон с това, че всички партии говорят за съдебна реформа, но ДПС е единствената партия, която още през януари 2022 г. внесе проект за промени в Конституцията, които предвиждаха много дълбоки реформи, истински, конституционни, както препоръчват Венецианската комисия и нашите европейски партньори.”.

Ние още тогава казахме, че този проект е основа за разговори с другите политически сили. Разбира се, имахме огорчението, особено от тези, които говорят за съдебна реформа, че не му обърнаха никакво внимание, припомни зам.-председателят на ДПС.

Но времето е неумолимо. Ето, че изведе този наш ход днес на преден план и ние можем да кажем, че сме били достатъчно далновидни да го направим. Имате нашата подкрепа за тази изведена от медиите пред скоби тема, подчерта Цонев.

Решаването на политическата криза минава през съставяне на редовно правителство, работа на парламента и така да решаваме останалите кризи с мерките и акцентите, които са предвидени и във Вашата програма, подчерта народният представител от ДПС.

Говорим за Зелена икономика, за високи технологии. Още през 2017 г. кампанията ни протече с програма под мотото „Зелена икономика, високи технологии и привличане на свободните и активни граждани в управлението на страната”. Ние сме не само отворени, но и наше желание отпреди 6 години е да намерим партньори, с които да направим това за България, припомни Йордан Цонев.

Още през 2020 г. нашият председател  предложи да направим експертен кабинет, който за придвижи Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Да, загубихме 3 години, уви, и може би доста средства по Плана. Но вие сте много опитен европеист и смятам, че ще успеем да наваксаме голяма част от това, което бе пропуснато, подчерта Йордан Цонев.

Той каза, че много силно впечатление са му направили трите А, посочени от Габриел като принципи на правителството, което ще предложи – амбиция, авторитет, ангажимент.

Вашите три А при нас бяха разум, отговор и диалог. Прочетено иначе РОД. Имаме ангажимент пред българските граждани, че трябва да направим това, което те очакват от нас, категоричен бе Цонев.

Той се спря и в общото мнение с Габриел за богатството на различията. Това е философия, фундамент, върху който е изградена цялата ни политика и целия ни идеологически образ. Различията за нас са богатство, не са проблем. Смятаме, че и тук ще намерим общ език, каза Цонев.

Хората задават само един въпрос: Ще направите ли правителство. Всички имаме тази отговорност, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, защото първият мандат е при тях. Радваме се да видим, че подхождате отговорно, обобщи Цонев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай